Plastic folie moet langs de Heuvelstraat in Moergestel de eikenprocessierups een halt toe gaan roepen
Volledig scherm
Plastic folie moet langs de Heuvelstraat in Moergestel de eikenprocessierups een halt toe gaan roepen © Tom Tacken

Waarschuwing Tilburg: ‘Plastic en plakstrips werken averechts in strijd tegen jeukrups’

TILBURG - Veel mensen kiezen in de strijd tegen de eikenprocessierups voor verkeerde methodes. De gemeente Tilburg ziet dat bomen met plasticfolie zijn ingepakt. Soms zijn daarbij zelfs plakstrips (lijmbanden) gebruikt. ,,Fijn dat je wilt helpen, maar dit werkt helaas averechts", waarschuwt de gemeente op social media.

Volgens de gemeente zorgt dit voor stress bij de rupsen, waardoor ze hun brandharen loslaten. En die zorgen juist voor de jeuk. ,,Ook is het plastic slecht voor de boom, het milieu en allerlei dieren die op en van de boom leven", legt ze uit. ,,Aan de plakstrips blijven bijna alle nuttige insecten plakken, maar ook vogels en vleermuizen.”

Volledig scherm
© Gemeente Tilburg

Natuurlijke vijanden

De gemeente laat de plasticfolie en plakstrips overal verwijderen. Volgens haar kunnen mensen op andere manieren wel helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups. ,,Hang een nestkastje (vogels leggen binnenkort voor de tweede keer een ei) of plant bloemenmengsels om de natuurlijke vijanden zoals de meesjes en de sluipwerp te stimuleren.”

Volledig scherm
© Thinkstock
  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.