Volledig scherm
De Roodloop droogt op in Hilvarenbeek. De eenden staan er wat beteuterd bij. © Tom Tacken / BD

Water trekt weg uit beek bij de Roodloop in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - Zijn het de werkzaamheden voor de nieuwe sportaccommodatie of hebben de klimaatveranderingen zijn weerslag op Hilvarenbeek? Feit is dat het beekje langs sportcomplex de Roodloop de afgelopen weken steeds verder droog is komen te staan. Gisteren lagen er alleen nog maar twee schamele plasjes water in de doorgaans goed gevulde beek.

Het waterpeil staat wel vaker laag in de zomermaanden, maar buurtbewoners kunnen zich niet herinneren dat het water in de beek eerder zo ver wegtrok. Ook de vele eendjes in de beek lijken van slag. Volgens een woordvoerster van de gemeente ligt de verklaring voor de hand: er is simpelweg te weinig regen gevallen de afgelopen tijd. ,,Dit probleem komt elk jaar terug. Onze medewerkers van de buitendienst houden de stand van het water in de gaten en ook het welzijn van de dieren. We zien dat eenden zelf een andere plek opzoeken als zij vinden dat er te weinig water is. Vissen kunnen dat niet. Daarom hebben wij twee weken geleden enkele vissen eruit gehaald en op een andere plek over gezet."

Volgens de gemeente heeft de droge beek niets te maken met de voorbereidingswerkzaamheden voor de bouw van de sportaccommodatie aan de Roodloop. Daar komt achter de hockeyvelden een sporthal met zwembad. Sinds enkele maanden ligt er een tijdelijke weg over de beek bij de Roodloop om het terrein toegankelijk te houden. Overigens verwacht de gemeente dat de beek volgend jaar rond deze tijd niet meer droog zal komen te staan. Het regenwater uit de wijk de Elst wordt dan namelijk via dit beekje afgevoerd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.