Weinig verzet tegen miljoenenplan azc Gilze, PVV-leider Wilders laat gezicht zien

VIDEOGILZE - Liefst veertig miljoen euro moet de modernisering van asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze kosten. Een flink bedrag, maar daarvoor staat er ook een hoop te gebeuren.  PVV-leider Geert Wilders besloot woensdagavond bij de presentatie van de plannen ook langs te komen.

De verbouwing van het azc moet zorgen voor een betere huisvesting en voorzieningen. Zo krijgen de woonpanden een tweede verdieping en wordt er gezorgd voor isolatie. En er komt ruimte voor 1200 asielzoekers, waarna de tijdelijke woonunits van het terrein verdwijnen.

Zo’n tachtig bewoners hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst. Henk van Kuijk staat bij de informatieborden. Hij is letterlijk de buurman van het azc, en komt oorspronkelijk ook uit deze buurt. Hij heeft niets tegen de verbouwing, maar voelt zich te weinig betrokken. ,,We willen heel graag weten wat hier gebeurt.”

Wilders

Om stipt half acht rijden de wagens met Geert Wilders en zijn beveiliging het terrein op. Burgemeester Jan Boelhouwer staat al voor het gebouw op hem te wachten. ,,Hij is van harte welkom”, zegt Boelhouwer. Even later schudden de twee elkaar de hand en vervolgt Wilders zijn weg naar de zaal, gevolgd door pers.

Hij loopt langs de informatieborden, spreekt bezoekers aan. ,,Hij stond ineens naast me”, zegt een man verbaasd. Tegen de journalisten herhaalt Wilders steeds zijn verhaal: ,,Nederland is knettergek geworden. Verzorgingshuizen zijn gesloten. Mensen hebben geen huis en hier worden miljoenen over de balk gesmeten.”

Van verzet lijkt in de gemeente weinig sprake. De plannen liggen er al jaren en zijn goedgekeurd door de gemeente. ,,Voor mij waren de plannen nieuw”, reageert Wilders. ,,Ik heb enkele mensen gesproken vanavond. Buiten één mevrouw die hier 25 jaar heeft gewerkt, hoor ik zorgen.” En: ,,Ik ga me hier hard voor maken.”

Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
Wilders spreekt met burgemeester Boelhouwer. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
De verbouwing van azc Gilze start begin 2020. De woonpanden krijgen een extra verdieping en worden gemoderniseerd. © COA

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.