Welkom kontje op de woningmarkt in Tilburg
TILBURG - Spoedzoekers wonen bij Tiwos en TBV niet meteen eerste rang, Wonen Breburg maakt vanaf komende week wel reguliere woningen voor hen vrij. Maar het doel is hetzelfde: een springplank op de overvolle sociale woningmarkt.
Krap? Anisja noemt het liever ‘knus’. Sinds 1,5 week bewoont ze een appartementje waar tot voor kort een zorgbehoeftige oudere huisde. Eén kamer, keukentje, natte cel. ,,Nadeel is dat bed in je woonkamer, maar het staat wél in een nisje.” Met een lachje wijst ze op het plantsoen aan haar raam. ,,Wél een grote tuin!”
Dolblij was de 22-jarige Tilburgse toen ze uit honderden belangstellende spoedzoekers werd ingeloot voor de leegstaande vleugel van zorgcentrum Koningsvoorde aan de Generaal Smutslaan. Ruim drie maanden geleden liep haar relatie stuk, ze woonde bij hem in in een rijtjeshuis. Sindsdien bivakkeerde ze bij tante in Den Bosch, met een geleende auto ging ze dagelijks op en neer naar haar werk in Tilburg. ,,Fijn dat het zo kon, maar niet ideaal.”
Het zijn vooral jonge mensen hier. We hebben geloof ik allemaal wel ons rugzakje, maar zijn er nog niet aan toegekomen onze verhaIen uit te wisselen
Het welkom hier was warm: huisgenoten hielpen spontaan met meubels naar binnen sjouwen. Anisja is nog bezig laatste dozen uit te pakken. ,,Het zijn vooral jonge mensen hier. We hebben geloof ik allemaal wel ons rugzakje, maar zijn er nog niet aan toegekomen onze verhaIen uit te wisselen.”
Creatieve oplossing
Eigenaar TBV Wonen bedacht een creatieve oplossing voor het oude gebouw met 59 appartementen. In afwachting van sloop en nieuwbouw werd er aanvankelijk een handvol anti-kraakbewoners gehuisvest. Dat wordt momenteel aangevuld met een tiental jongeren die doorstromen vanuit bij voorbeeld Sterk Huis of het RIBW. De overige appartementen zijn verloot onder spoedzoekers. ,,We bieden ze een kontje op de woningmarkt", zegt gebiedsontwikkelaar Jasper Van der Wal. ,,Tot we het afbreken, over twee jaar, hebben ze de tijd om een reguliere woning te vinden.”
Het mes snijdt aan meerdere kanten: het project vergt geen investering, bewoners kunnen huurtoeslag krijgen voor hun zelfstandige woning. Van der Wal: ,,Het is wonen op een gang, een beetje oud allemaal, maar alles werkt.” Hij spreekt van een ‘magic mix'. Bewoners dienen wel een dagbesteding hebben. ,,Niemand is erbij gebaat als er mensen de hele dag rondhangen.” Leegstandsbeheerder Alvast houdt enkele dagdelen een oogje in het zeil. Mocht het onderling toch gaan ‘borrelen en sissen’ dan kunnen de beheerders terugvallen op zorgprofessionals of wijkmedewerkers van TBV Wonen.
Wie actief reageert en meeloot met een breed zoekprofiel had vorig jaar in Tilburg gemiddeld in 1,1 jaar een passende woning.
In de Noordstraat heeft Tiwos na een fikse verbouwing vorige maand ‘Maison de Nord’ feestelijk geopend. Permanenete bewoning leverde in het verleden geregeld onderling spanningen op en klachten in de buurt. De appartement zijn klein, er is amper buitenruimte. Tiwos besloot het te verkleuren voor spoedzoekers, in die categorie zijn er inmiddels zes mensen woonachtig. Voorwaarde om een kans te maken was dus hoge nood op de woningmarkt. Maar bij de selectie uit een dertigtal motivatiebrieven, is vooral gekeken naar de groepssamenstelling. ,,Je komt elkaar hoe dan ook veel tegen. We hebben een mix gecreëerd van mensen die elkaar aanvullen", zegt gebiedsmanager Bas van Daelen. Er is een groeps-app, Tiwos zorgt voor een regelmatig ‘koffiemoment’, individuele bewoners worden ondersteund om ‘de volgende stap te zetten’.
Hardnekkige misvatting
Want uiteindelijk moeten spoedzoekers binnen twee jaar ‘definitieve’ woonruimte vinden. Is dat reëel? ,,Voor mij wel”, denkt Anisja, ,,ik stond al drie jaar ingeschreven, maar voor iemand die nog moet beginnen lijkt het me heel lastig.” Volgens de volkshuisvesters berust dat echter op een hardnekkig misvatting. ,,Er is een groot verschil tussen inschrijftijd voor een woning en actieve zoektijd", zegt Caroline Timmermans, bestuurster bij Wonen Breburg. Wie uit is op een nieuwbouw-appartement in de oude stad of een huis-met-tuin in de Reeshof heeft gauw een tiental jaar inschrijfduur nodig. ,,Maar wie actief reageert en meeloot met een breed zoekprofiel had vorig jaar in Tilburg gemiddeld in 1,1 jaar een passende woning. En als dat overhoopt toch niet lukt? Iemand die er echt zijn best voor heeft gedaan, helpen we ook nadien tot-ie die woning heeft.”
Selectie en criteria
De selectie van spoedzoekers verschilt bij de eerste pilots van Tilburgse corporaties, maar de methodiek komt in grote lijnen overeen.
-Bij TBV Wonen reageren belangstellenden op een advertentie op het woningverdeelsysteem Woning in Zicht (WIZ). Ze bepalen zelf of er sprake is van spoed, loting bepaalt wie een appartement krijgt.
Tiwos selecteert spoedkandidaten voor Maison du Nord op basis van een sollicitatie-/motivatiebrief, om de sfeer en sociale cohesie te bevorderen.
Wonen Breburg biedt woningen eveneens aan via WIZ. Loting bepaalt wie in aanmerking komt voor een persoonlijk gesprek. Daarin wordt bepaald of daadwerkelijk sprake is van een spoedsituatie.
-In alle gevallen wordt de woning voor maximaal 2 jaar verhuurd. Er moet sprake zijn van binding met Tilburg, bij voorbeeld in de vorm van werk of dagbesteding. Ze moeten aantonen dat ze de huur kunnen betalen. De spoedzoeker moet staan ingeschreven bij WIZ. Hij behoudt zijn inschrijftijd en bouwt die verder op. Deelnemers zijn verplicht in hun tijdelijke woning actief te zoeken naar een reguliere woning. Ze krijgen daarbij zo nodig ondersteuning.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hulp voor spoedzoekers: 150 woningen in Tilburg
TILBURG - Drie Tilburgse corporaties steken spoedzoekers op de woningmarkt de helpende hand toe. Ze maken zo'n 150 woningen voor hen vrij. -
Update
Twee gewonden bij incidenten na Willem II-FC Utrecht, politie en club doen onderzoek
TILBURG - Bij meerdere incidenten na de wedstrijd tussen Willem II en FC Utrecht zijn zondagmiddag twee supporters gewond geraakt. Dat meldt de politie. Na het duel werden in het Koning Willem II-stadion voorwerpen over en weer gegooid tussen thuissupporters en fans in het uitvak. Ook werd een supporter van de Tilburgse club geslagen en geschopt op het veld, is te zien op filmbeelden. De politie en Willem II doen onderzoek naar de incidenten. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Clubwatchers: ‘Het seizoen is dramatisch verlopen en iedere club die zo'n reeks als Willem II neerzet degradeert’
Elke week bespreken clubwatchers Max van der Put en Dolf van Aert de stand van zaken bij Willem II. Ze blikken terug, bespreken de actualiteit en kijken vooruit. Deze serie verschijnt elke maandag op BD.nl. Bekijk hier de aflevering! -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Met andere horeca, park én Stadsforum voor de deur wil ‘best verstopte gebouw van Tilburg’ zich in de kijker spelen: ‘Deze kans moeten we grijpen’
TILBURG - Ze zitten met de locaties heel dicht opeen en vormen daardoor een sterk kunstbolwerk: de schouwburg, concertzaal, Fontys Hogeschool voor de Kunsten én Factorium. ,,Dit hebben ze in Breda niet, Den Bosch niet, Eindhoven niet. We hebben het in Tilburg wél, maar niemand kan het zien”, zegt Loek Sijbers van Factorium. En daar moet verregaande verandering in komen. -
PREMIUM
Pasta met satésaus? Steeds meer gezinnen bij voedselbank, maar de voorraad is ‘schokkend’
DEN BOSCH/TILBURG/OSS - Voedselbanken in de regio krijgen het alsmaar drukker. Iedere week melden zich tientallen nieuwe gezinnen. Oók met middeninkomens. En dat terwijl de voorraad slinkt. ,,Heel veel chips en frisdrank, maar écht voedsel komt steeds minder binnen.”
In samenwerking met indebuurt Tilburg