Wessel Verrijt. Foto René van Peer
Volledig scherm
Wessel Verrijt. Foto René van Peer © Rene Van Peer

Wessel Verrijt werkt het liefst in zijn vakantie

BAARLE-NASSAU - Hoe brengen Brabantse cultuurmakers de zomer door? Wessel Verrijt, kunstenaar uit Eindhoven, werkt het liefst. Hij heeft een residency in Baarle-Nassau.

,,Ik ga niet zo snel op vakantie. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met werk. Voor een tentoonstelling van Academie Sint Joost-alumni in het TAC in Eindhoven presenteerde ik de video-installatie Floris en Sindala, gebaseerd op de oude tv-serie die in de middeleeuwen speelde. Tegelijkertijd bouw ik werken voor een processie op 25 augustus in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Als voorbeeld daarvoor heb ik de film Monty Python and the Holy Grail genomen. Ik houd van mensen die iets willen zijn en daar rotsvast in geloven, zoals de ridders in die film, die pretenderen paard te rijden door kokos­noothelften tegen elkaar te kloppen. Zo bestaat de processie deels uit mythische wezens van hout en karton. Wat ik maak is gebaseerd op de locatie waar ik werk. Ik gebruik zoveel mogelijk materialen die ik ter plekke gevonden heb.”

,,Wat mij betreft is dat de ideale zomerbesteding. Ik zou graag een residency in een ander deel van de wereld doen, om zo met heel andere materialen te kunnen werken. Mijn werk is mijn vakantie. Ik heb veel vrienden die zich prima kunnen afsluiten van hun werk. Ik kan dat niet. Ik zit altijd schetsen te maken. Voor mij zijn de zomers periodes om te werken. Als ik al eens wegga, kom ik terug met een bus vol spullen. Ik leer een plek goed kennen door er te werken. Daar ontstaat het werk ook pas echt. Voor de wandelende installaties in Baarle zoek ik daar naar mensen die mee willen lopen, mensen die kunnen trommelen en vendelzwaaien. Het is een artistieke en een sociale residency.”

Thailand

,,Wat mij sterk beïnvloed heeft, is een vakantie met mijn ouders in Thailand. Ik zat toen in het tweede jaar van Academie Sint Joost. Ideeën die ik daar heb opgedaan, maken nu nog deel uit van mijn werk. In Nederland hebben we de neiging alles glad te strijken. In Thailand zie je veel houtje-touwtje reparaties. Plakband, touw en tiewraps om spullen bij elkaar te houden. Het is allemaal heel pragmatisch. Allerlei gebruiksvoorwerpen, tot zelfs de hutten waar ze in wonen, bestaan uit allemaal kleine stukjes die ze in hun omgeving vinden, als een collage. Daarmee creëren ze een esthetiek die je nooit zou krijgen als je esthetische keuzes maakt.”

Processie Wessel Verrijt: Baarle-Nassau,  zondag 25 aug. 15 uur

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.