Volledig scherm
© ThinkStock

‘Zee van lichtjes voor zieken en overledenen door corona’: Tilburgse roept op tot grote steunactie

TILBURG - Een straat, dorp of stad vol lichtjes voor de zieken en overledenen door het coronavirus. De Tilburgse Carin van Oekel hoopt dat haar initiatief omarmd wordt.  Ze roept op om op dinsdag 31 maart om negen uur 's avonds een lichtje (kaars of aansteker) te ontsteken in deur of raamkozijn. ,,Een teken van troost in deze bizarre tijd.”

De coronacrisis zorgt voor schrijnende situaties. Carin van Oekel zegt diep geraakt te zijn door de verhalen in haar nabije omgeving en in de media. 

,,In de instellingen en ziekenhuizen mogen patiënten geen bezoek meer ontvangen. Niet wanneer je ziek bent. Zelfs niet wanneer je sterft", stelt ze. ,,Deze maatregel is nodig en begrijpelijk, maar niet minder pijnlijk. Want juist in deze onzekere tijd is liefde van je naasten zo waardevol.”

Quote

Voor veel mensen is een mooi afscheid nu niet weggelegd. En dat is zo hard

Carin van Oekel, Initiatiefneemster lichtjesactie

De Tilburgse heeft zelf ruim een jaar geleden haar moeder verloren, en is dankbaar voor de manier waarop ze afscheid heeft kunnen nemen. ,,Dat is voor veel mensen nu niet weggelegd", beseft ze. ,,En dat is zo hard.”

De coronacrisis leidt tot bijzondere initiatieven. Vorige week was er een groot applaus voor het personeel in de zorg. Met de lichtjesactie wil Van Oekel nu iets doen voor mensen die deze zorg hebben, die op dit moment ziek en alleen zijn. Ook moet het troost bieden aan hun familie en vrienden.

Quote

Het lijkt me een prachtig teken van medeleven en troost

Carin van Oekel

Ze hoopt dat op zoveel mogelijk plekken in Nederland lichtjes worden ontbrand. ,,Het zou mooi zijn als mensen er ook foto's van maken en op social media delen onder de hashtag #lichtjevoordezieken", vertelt de Tilburgse, die als personal coach en vertrouwenspersoon werkt. ,,Het lijkt me een prachtig teken van medeleven en troost.”

De Tilburgse Carin van Oekel hoopt dat zoveel mogelijk mensen dinsdagavond een kaars voor het raam of deur zetten.
Volledig scherm
De Tilburgse Carin van Oekel hoopt dat zoveel mogelijk mensen dinsdagavond een kaars voor het raam of deur zetten. © Henk Veenstra

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.