Zeer grote brand in Tilburg na 9,5 uur blussen onder controle

Update + Video'sTILBURG - De brand bij Huijbtrex b.v. op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg is maandagavond rond 20.10 uur onder controle. De brandweer maakte zich zorgen over een grote brandwerende muur, die twee loodsen scheidt en dreigde te bezwijken. Als dit gebeurde, zou nog meer wc-papier en tissues in vlammen opgaan. 

De brand woedde vanaf 10.39 uur maandagochtend. Pas rond 20.10 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Met twee grote kranen zijn ze de smeulende en soms nog brandende resten uit elkaar aan het trekken. Het nablussen gaat nog uren duren. 

Spannend

De hitte van de brand heeft ervoor gezorgd dat een deel van het 6000 vierkante meter tellende pand al is ingestort. Zo'n 2500 meter loods is verloren gegaan, zegt een brandweerwoordvoerder maandag aan het einde van de middag. ,,We hielden het constant in de gaten. Bezweek de muur, dan zou het vuur overslaan naar het andere deel van de loods en moesten we weer opschalen.” 

Volgens hem gingen in eerste instantie vijf blusvoertuigen op de brand af. Een watertransportwagen van de brandweer kwam ook ter plaatse om voor het nodige bluswater te zorgen. Wegen in de omgeving zijn na de brand afgezet. Gaandeweg de ochtend kwamen ruim honderd brandweerlieden in touw.

Voor zover bekend raakte niemand door de brand gewond tot nu toe. De brandweer probeerde te voorkomen dat het vuur over zou slaan naar naastgelegen panden. 

Ingestort door de hitte

De totale loods heeft een oppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante meter. Een deel van het gebouw is ingestort door de hitte van de brand. Een ander deel is behouden, zo liet de brandweer eerder weten. De brandwerende muur heeft het dus gehouden. 

Volledig scherm
Brand onder controle © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
Brand onder controle © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
Nog altijd rookpluimen bij de brand maandagavond rond 20.00 uur. © Hein Eikenaar

‘Sluit ramen en deuren’

De brand werd gemeld om 10.39 uur. Volgens de brandweer zijn bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Desondanks raadde de Veiligheidsregio mensen aan om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Daarom werd ook een NL-Alert verspreid in de directe omgeving van de brand. 

Eventuele roetdeeltjes van de brand in Tilburg kunnen met water worden weggespoeld worden. Het betreft verbrand papier. Andere bedrijven zijn niet ontruimd in verband met de brand. 

Volledig scherm
Brand bij papieropslagloods in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
Brand bij papieropslagloods in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
De brandweer gebruikt een hoogwerker om het vuur te bestrijden. © Toby de Kort
Volledig scherm
Zeer grote brand in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
Brand bij Huijbtrex b.v. in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
Brand in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
Brand bij Huijbtrex b.v. in Tilburg. © Toby de Kort

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (28%)
1316 stemmen