Oefenen voor kerstdiner bij restaurant Taste. vlnr Restaurantmanager Kees Verlaan, chefkok Marc Bierkens en kok Niels Timmermans.
Volledig scherm
Oefenen voor kerstdiner bij restaurant Taste. vlnr Restaurantmanager Kees Verlaan, chefkok Marc Bierkens en kok Niels Timmermans. © Jan van Eijndhoven

Zelfs geen plek meer op de wachtlijst: eerste Tilburgse restaurants lopen al vol voor kerst

Vrij 8 nov: Geen plaats meer in de herberg, kregen Maria en Jozef te horen. Tilburgers die uit eten willen gaan, hebben de komende weken steeds meer kans op ongeveer dezelfde ‘kerstboodschap’. Het ene na het andere restaurant is binnen mum van tijd volgeboekt. 

Het is begin november, Sinterklaas is nog niet eens aangemeerd en de restaurants slibben al dicht met reserveringen voor kerst. Sterker nog: bij Monarh zitten zelfs de wachtlijsten - mensen die kans maken op een plek als een ander uitvalt - voor eerste en tweede kerstdag ‘s avonds al vol. 

Quote

Dat heeft denk met de Tilburgse hang naar gezellig­heid te maken

Danny Kovacevic, Monarh

Hoewel het restaurant dat online communiceert, blijft de telefoon tot diep in december rinkelen, weet eigenaar Danny Kovacevic. ,,Het is moeilijk om nee te verkopen, je wil mensen tevreden stellen.” 

Bij het restaurant merken ze dat het iets sneller gaat dan normaal, dat komt waarschijnlijk door de Michelinster die Monarh vorig jaar binnen sleepte. In Breda - waar Kovacevic het ster-restaurant Wolfslaar runt - komen de reserveringen wat later op gang. Waarom? ,,Dat heeft denk met de Tilburgse hang naar gezelligheid te maken, niet dat ze in Breda saai zijn, hoor.”

‘Lekker lui’

De wedren op tafeltjes is op meerdere plekken al in volle gang. Bij La Nouvelle Auberge bijvoorbeeld, daar heeft het reserveren een paar weken geleden vlucht genomen. Bij het restaurant zijn ze sinds twee jaar ook op kerstavond open, terwijl daar vroeger eigenlijk geen vraag naar was. 

Quote

Het loopt nu al als een tierelier, bizar

Hans Verhoeven, Kok Verhoeven

Hoe dat komt? Enerzijds is uit eten gaan meer ingeburgerd, anderzijds beleeft de horeca - in het algemeen - bijzonder goede tijden. Volgens verschillende trendwatchers willen mensen met kerst steeds meer ‘lekker lui’ zijn. Lees: niet zelf koken of afwassen. 

,,Het loopt nu al als een tierelier, bizar”, zegt Hans Verhoeven van Kok Verhoeven. Hij draait al lang mee in de horecawereld. ,,Mensen gaan makkelijker uit eten. Vroeger had je mensen die altijd op moederdag, met Pinksteren en kerst voor het diner kwamen. En dat waren dan niet de vaste gasten. Nu zie je juist hele families, die dan grotere tafels nodig hebben.” 

Fanatiekelingen in de zomer

Quote

Kerst is toch vooral met de familie uit eten gaan

Giel van Schaaijk, RAK

Dat laatste merkt ook Giel van Schaaijk, de eigenaar en kok van RAK. ,,Ik heb wat tafeltjes voor twee personen over, die raken nog wel bezet, maar pas later. Kerst is toch vooral met de familie uit eten gaan.” Deze zomer kreeg hij al het eerste verzoek om een kerstmenu, maar daar doen ze bij RAK sowieso niet aan.

Bij restaurant Taste wel. Ook daar druppelen tijdens de zomermaanden de eerste ‘fanatiekelingen’ al binnen. Restaurantmanager Kees Verlaan lacht. ,,Dan heb je net de kermis achter de rug en klinkt de vraag ‘wat er met kerst op het menu staat.’ Dat wisten we pas deze week, de meeste mensen die maanden van tevoren reserveren hebben er toch wel vertrouwen in.” 

Om het even over een andere boeg te gooien: ook bij de Tilburgse Mac pikken ze met kerst een graantje mee. Ze doen er niet aan reserveringen, maar de fastfoodzaak is sinds drie jaar open met kerst. 

Als enige Mac in de omgeving. ,,Met kerstavond en op eerste kerstdag wat korter dan normaal”, vertelt eigenaar Peter van den Dungen. ,,Het zijn geen drukke dagen, maar de belangstelling groeit. Mensen die het centrum bezoeken en dan toch even binnenlopen.”  

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.