Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Zes maanden celstraf voor ‘ontucht’ bij Diamant

BREDA- De 67-jarige man uit Udenhout, die ontucht pleegde met twee verstandelijk beperkte vrouwen, is veroordeeld tot zes maanden celstraf onvoorwaardelijk. De leidinggevende van de Diamantgroep maakte misbruik van zijn positie, zo oordeelde de rechter.

Tussen 2015 en 2017 had de Udenhouter een seksuele relatie met twee vrouwen, die werkzaam waren op de dagbesteding. Het gebeurde met wederzijdse toestemming, zo blijkt uit Whatsapp-berichten. Desondanks oordeelde officier van justitie Mark de Graaf van handelingen met een ‘ontuchtelijk karakter’, vanwege hun verstandelijke beperking. Hij had daarom en celstraf geëist van vier maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk.

‘De rechtbank overstijgt de eis van de officier van justitie en motiveert dat door te wijzen op het feit dat verdachte misbruik heeft gemaakt van zijn positie, de kwetsbaarheden van aangeefsters en zijn wetenschap daarvan’, zo staat te lezen in het vonnis. ‘Ook speelt mee dat hij dit bij meerdere vrouwen en gedurende een langere periode deed.’

De verhoudingen werden aan de kaak gesteld toen één van de vrouwen naar de directie stapte. Ze kreeg er lucht van dat de leidinggevende wellicht meerdere relaties had. De veroordeelde bekende een seksuele relatie te hebben met beide vrouwen, maar zei zelf geen kennis te hebben van hun beperking. Advocaat Rademakers wees op het reclasseringsrapport en pleitte voor vrijspraak. De man heeft onvoldoende vermogen om beperkingen in te schatten, er is een lage kans op recidive en het is niet strafbaar om seks te hebben met mensen met een verstandelijke beperking.

Desondanks oordeelde de rechter anders en verdwijnt hij voor zes maanden achter de tralies. Twee weken terug, tijdens de behandeling van zijn zaak, vond de man dat hij geen straf verdiende. ,,Ik ben bang dat het in de toekomst verkeerd gaat als ik een straf krijg”, doelend op de relatie met zijn vrouw, die bij hem bleef. 

  1. Koeienkwestie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

    Koeienkwes­tie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

    BREDA/GOIRLE - De uitspraak van de bestuursrechter in 2017 over het houden van koeien aan de Oude Tilburgsebaan in Riel is toen verkeerd geïnterpreteerd door het college van B en W van Goirle. Dat concludeerde de bestuursrechter in Breda vrijdag. ,,Dat betekent dat de heer Kosten twee jaar heeft moeten wachten voordat zijn klacht werd opgelost. Had het college niet een gebaar kunnen maken? Al is het maar een sorry", zo vroeg rechter mr. Kok zich vrijdag af.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.