Loon op Zand, impressie van de nieuwe Wetering gezien vanaf de Kerkstraat-Kloosterstraat.
Volledig scherm
Loon op Zand, impressie van de nieuwe Wetering gezien vanaf de Kerkstraat-Kloosterstraat. © De Twee Snoeken

Zeven miljoen voor dorpshuis en sporthal De Wetering in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Het nieuwe dorpshuis voor Loon op Zand gaat zeven miljoen euro kosten. Voor dat geld wordt de bestaande Wetering verbouwd tot een multifunctioneel centrum en de huidige sporthal compleet gerenoveerd. 

De zogenoemde ‘oudbouw’ valt hier buiten. Het voormalige kloostergedeelte van het complex wil de gemeente verkopen aan een commerciële partij. Idee is nog steeds dat er een hostel met horeca in komt. 

Huiskamer voor Loon

De toekomstige ‘huiskamer voor Loon’ valt daarmee toch een stuk duurder uit dan was voorzien. Tot dusver werd  in de gemeenteraad steeds gesproken over een bedrag van vijf miljoen, maar dat was een voorlopige inschatting. 

Plan van Eisen

Volgens wethouder Jan Brekelmans (Voor Loon) is nu sprake van een reële raming op basis van het Plan van Eisen, zoals dat is opgesteld door de Wetering Plan Groep (WPG). ,,We hebben op verzoek van de raad een financiële doorberekening gemaakt van alle kosten en afschrijvingen en dan kom je hierop uit.”   

‘Financieel verantwoorde investering’

Hoewel de gemeente Loon op Zand momenteel zeer krap bij kas zit en met stevige belastingverhogingen de begroting sluitend moest maken, spreekt Brekelmans van een ‘financieel verantwoorde’ investering. 

,,Je bouwt een gemeenschapshuis en een sportzaal voor de toekomst, waar de Loonse bevolking de komende 35 tot 40 jaar plezier van zal hebben. De nieuwe basisschool in Kaatsheuvel kost ook 5,3 miljoen euro." 

Nog half miljoen eenmalig

De jaarlijkse vaste last vanaf 2023 bedraagt in de nieuwste berekeningen 443.000 euro in plaats van 315.000 euro. Ook is nog een eenmalig krediet nodig van een half miljoen voor het sloopwerk en de afschrijving van de boekwaarde van De Wetering. De raad zal de collegevoorstellen in juni bespreken bij de behandeling van de Kadernota 2021. 

Na zomer ontwerp-plan

De coronacrisis heeft, aldus de wethouder, vooralsnog geen invloed op de voortgang van het proces. Het uitgekozen Bossche architectenbureau De Twee Snoeken gaat in nauw overleg met de WPG de nieuwe Wetering vorm geven. Het ontwerp-plan zal na de zomer gepresenteerd worden. 

Bibliotheek en Infoplein 

In het middengedeelte van het gebouw worden de sociaal-maatschappelijke en culturele activiteiten ondergebracht, maar ook de bibliotheek en een toeristisch informatiepunt. Meteen voorbij de entree komt een Infoplein, een centrale ontmoetingsplek voor bezoekers. 

Start voorjaar 2021

Bedoeling is dat volgend voorjaar met de ‘vernieuwbouw’ wordt gestart. 

Impressie van de nieuwe Wetering vanaf de Kasteelweide.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwe Wetering vanaf de Kasteelweide. © De Twee Snoeken
Loon op Zand, exterieur De Wetering. Op de foto rechts de sporthal, in het midden de centrale entree en links (met zwart dak) de 'oudbouw' van het voormalige klooster.
Volledig scherm
Loon op Zand, exterieur De Wetering. Op de foto rechts de sporthal, in het midden de centrale entree en links (met zwart dak) de 'oudbouw' van het voormalige klooster. © Nico Snels/BD
 1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
  PREMIUM

  Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

  BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”
 2. Koeienkwestie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

  Koeienkwes­tie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

  BREDA/GOIRLE - De uitspraak van de bestuursrechter in 2017 over het houden van koeien aan de Oude Tilburgsebaan in Riel is toen verkeerd geïnterpreteerd door het college van B en W van Goirle. Dat concludeerde de bestuursrechter in Breda vrijdag. ,,Dat betekent dat de heer Kosten twee jaar heeft moeten wachten voordat zijn klacht werd opgelost. Had het college niet een gebaar kunnen maken? Al is het maar een sorry", zo vroeg rechter mr. Kok zich vrijdag af.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.