Volledig scherm
De Zintuinen van Anneke de Rooij en Geert van Rooij herbergen een tuincafé en straks ook appartementen. © Foto Pix4Profs / Jan Stads

Zintuinen opent voor publiek, de vakantieruimten worden nog gebouwd in Esbeek

ESBEEK - In de Groenstraat in Esbeek kan in mei eindelijk het uithangbord en de vlag uit. Zintuinen opent zijn tuindeuren.

,,Wij zijn in 2012 begonnen met de aanleg van de tuinen rondom ons huis, met als einddoel deze open te stellen voor publiek", aldus tuinontwerper Anneke de Rooij (51). ,,Uiteindelijk kregen we onlangs toestemming en daar zijn wij heel blij mee", vult haar man Geert van Rooij (53) aan.

,,Al die tijd hebben wij doorgewerkt aan het inrichten van een tuincafé en het aanleggen van een ecologische kruiden-, moes-, vlinder-, rozen-, winter-, blauwe- en roze tuin. Een naamloze tuin, een boomgaard en twee vogelbosjes, met maar liefst zeventien verschillende soorten Magnolia's. En er komt ook nog een kleine walnotenboomgaard bij."

Zintuin prikkelt de zintuigen

Van Rooij gaat zijn betonboorbedrijf op afstand aansturen om zich samen met zijn vrouw op het project te storten. Samen iets doen, dat is dan ook de missie. Ruimtelijk inzicht en liefde voor de natuur kreeg het stel van huis uit mee.

,,Een Zintuin prikkelt al je zintuigen", legt Anneke passievol uit. ,,Het is een plek waar je energie krijgt, stress kwijtraakt, tot jezelf komt en zin hebt om te zijn. Het doet iets met je. Een Zintuin zuivert ook de lucht, levert zuurstof, vangt fijnstof af, beschermt tegen uv-straling, biedt leefruimte aan bijen, vlinders, vogels en meer inheemse dieren en planten die het moeilijk hebben in ons land."

In de theetuin met bijbehorend tuincafé gaan Anneke en Geert eten en drinken serveren met producten uit de eigen tuin. Zij hopen er uiteindelijk hun boterham mee te gaan verdienen. De opbrengst zit in de horeca, kleinschalige kwekerij met verkoophoek en vooral in de zeven vakantie appartementen waar de bouwaanvraag voor weg is.

Appartementen

,,We hopen in november te starten met de eerste twee appartementen. In alle hectiek van het leven gaan wij voor rust in deze mooie bosrijke omgeving", zegt Geert.

Maar die rust laat toch nog even op zich wachten. Voor de officiële opening in mei is er nog werk aan de winkel. Zo is ook zoon Guus, 9 jaar, druk in de weer met de tuinen. De liefde voor de natuur is ook hem met de paplepel ingegoten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.