Volledig scherm
PREMIUM
Windmolen bij Waalwijk. © Airpro Waalwijk

Zo kwamen de locaties voor windmolens in Hart van Brabant er. Krijgen burgers nog iets te zeggen?

VIDEOTILBURG - Ze komen er onvermijdelijk aan in Midden-Brabant en De Langstraat, de windmolens en de hectares zonnepanelen. Bestuurders in de regio zijn het eens over de locaties. Hoe kwamen ze zo ver? En krijgen burgers er nog wat over te zeggen?

Waarom komen de negen gemeenten van de regio Hart van Brabant met een plan voor grootschalige energieopwekking en de ‘zoekgebieden’ waar dat kan? Omdat het moet. Het kabinet gaf die eis mee aan dertig regio’s in het land, als uitvloeisel van het Klimaatakkoord. De opdracht is: kom met een samenhangend maatregelenpakket om in het jaar 2030 tenminste 49 procent minder CO2-uitstoot (peiljaar 1990) te hebben. Als enige van de vier Brabantse regio’s koppelt het Hart van Brabant ook de strijd tegen wateroverlast, verdroging en hittestress aan de opgave. Die heet hier dan ook de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS).

  1. Uitspraak Van de Wouw tijdens installatie nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek ongepast, maar: ‘streep eronder’

    Uitspraak Van de Wouw tijdens installa­tie nieuwe burgemees­ter van Hilvaren­beek ongepast, maar: ‘streep eronder’

    HILVARENBEEK - Achteraf mag het eigenlijk geen naam hebben. En toch moest het gezegd worden maandagavond tijdens het presidium, zo vonden enkele fractiewoordvoerders in Hilvarenbeek. De toespraak van CDA’er Jan van de Wouw tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester was niet helemaal gepast. ,,We hebben er goed over gesproken en de kou is uit de lucht", liet burgemeester Evert Weys zelf na afloop weten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.