Zo ligt de Spoorzone er nog 1,5 jaar bij, maar RAW en de buren geven er een mooie draai aan: boulevard met waterpark, zitjes en moestuintjes

VideoVrij 29 mrt: Hoge hekken, betonblokken en een slagpaal. De beveiliging van de bouwweg in de Spoorzone tussen LocHal en de spoorlijn lijkt het voorterrein van een gevangenis. Wen er maar aan: het gebied ligt er zo 1,5 jaar bij. RAW en de buren leggen - als positieve tegenwicht - een boulevard aan met waterpark, moestuintjes en zitjes. 

Volledig scherm
RAW-man Leander Willemstein bij de bouwweg. Ze leggen - als positief tegenwicht - een mooie boulevard aan. © Beeld Werkt

Er staat nogal wat te gebeuren. De LocHal wordt komend jaar aan alle kanten omringd door bouwwerkzaamheden. Plan-t en de noordelijke fietsenstalling (of ‘fietshotel’) worden uit de grond gestampt: het werk is al begonnen en duurt tot diep in 2020.

De bouw van woontoren De Brabander en Mindlabs - waar onder meer de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, Tilburg University en Persgroep neerstrijken - duurt van de herfst tot de oplevering in 2021. 

De  bouwweg - want daar is de afsluiting voor - is nodig voor de grote vrachtwagens die straks door het gebied trekken. Die gaan er bij het Stekelenburgplein in, komen er bij de parkeerplaats naast de Hall of Fame weer uit (ze zijn te groot om te keren). 

Boulevard

Volledig scherm
Volgende week begint de bouw van kantoorgebouw Plan-t en de fietsenstalling. In de herfst volgen woontoren De Brabander en MindLabs. © BD

In de eerste instantie werden ze er door verrast, vertelt Leander Willemstein van RAW. Natuurlijk wisten ze dat er nog veel gebouwd wordt in het gebied, maar ze hadden niet verwacht dat het bouwgeweld zó veelomvattend zou zijn. ,,Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten of er iets positiefs van maken.” 

De gemeente deed, op verzoek, al water bij de wijn. Zo werd onder meer het hek lager, de afsluiting minder ingrijpend. RAW, het Ontdekstation, De NWE Werkplaats, Social Sofa's en Station 88 staken vervolgens de koppen bij elkaar: ze gaan het stuk tussen het hek en de panden ombouwen tot boulevard. Met (lounge)zitjes, picknicktafels, verlichting, een waterpark en groene moestuintjes. 

Willemstein: ,,We gaan het helemaal overkappen met verlichting, we maken er iets van. Mensen hoeven ook niet bij ons te zitten, kom gewoon hier met je gezin en neem je een picknickmandje mee. Dan kunnen de kinderen lekker in het waterpark spelen.” Vanaf begin mei werken ook zo'n 50 leerlingen van Helicon (de school zit aan de andere kant van het spoor) mee aan de invulling van het plein. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.