Leerlingen schrijven brieven aan ouderen.
Volledig scherm
Leerlingen schrijven brieven aan ouderen. © Marlies van Gulik

Zo'n 150 leerlingen ROC Tilburg schrijven brieven voor ouderen: ‘Ik hoop een leuk bericht terug te krijgen’

updateTILBURG - Dit jaar is er voor leerlingen van de School van Orde en Veiligheid, onderdeel van ROC Tilburg, geen saaie briefschrijfopdracht. Nee, dit jaar wordt de opdracht gebruikt om mensen in verzorgingshuizen een steuntje in de rug te geven. ,,De leerlingen vinden het leuk. Normaal moet ik er meerdere keren achteraan voor een opdracht af is, nu kreeg ik een dag later al veel brieven binnen", laat docente Nederlands Marlies van Gulik weten.

‘Hoe kan ik Nederlands op onze school aanbieden op een verantwoorde manier die ook past bij de huidige crisis?’ Met die vraag worstelde Van Gulik. Tot vorige week maandag toen zij een een examenopdracht voor het vak Nederlands koppelde aan de actualiteit. ,,Voor hun eindexamen moeten eerstejaars leerlingen altijd een brief schrijven. Gezien de coronacrisis vroeg ik me af hoe wij daar iets mee konden doen. Daar kwam deze opdracht uit.”

Docente Marlies van Gulik kwam met het idee voor de schrijfoopdracht.
Volledig scherm
Docente Marlies van Gulik kwam met het idee voor de schrijfoopdracht. © Privéfoto

Dromen

En dus schrijven ongeveer 150 eerstejaars leerlingen van de School van Orde en Veiligheid geen standaardbrief om een opdracht af te tikken. Nee, ze schrijven brieven aan ouderen in verpleeghuizen om ze in deze tijd, waarin bezoek even niet langs mag komen, een steuntje in de rug te bieden. ,,Leerlingen vertellen over hun eigen leven, wat zij doen en meemaken en waar ze van dromen. Maar ze stellen ook juist heel veel vragen aan degene aan wie ze schrijven. Wat zij wilden worden en of dat gelukt is? Wat ze nu doen?”

Maar naar wie de brieven van de leerlingen gaan, dat weten ze niet. ,,We hebben ze gebundeld en naar verzorgingshuizen ‘t Laar en De Heijkant gestuurd. Sommige leerlingen hebben hun contactgegevens erbij gezet omdat ze niet alleen een brief willen sturen, maar ook in contact willen komen en blijven met de mensen die hun brief ontvangen.”

Meer leerlingen?

Nu zijn 150 leerlingen druk doende met het schrijven van brieven, maar dat aantal kan nog flink oplopen. ,,Niet alleen de leerlingen zijn enthousiast. Ik krijg heel veel superleuke en enthousiaste reacties. Ik heb ook begrepen dat andere opleidingen van het ROC in Tilburg dit ook gaan doen. Heb wel meteen gevraagd om de brieven dan niet naar dezelfde plekken te sturen.”

Stijn van Eerdewijk, Quinty de Kroon en Laura Verhoeven zijn drie van de leerlingen die vol enthousiasme meedoen met de opdracht. ,,Wat deze opdracht zo leuk maakt, is dat je het niet alleen voor de leraar maakt om er vervolgens een cijfer voor te krijgen, maar dat je er ook andere mensen een plezier mee doet", stelt Verhoeven. Van Eerdewijk voegt daaraan toe: ,,Het is ook leuk dat je mogelijk in contact kan komen met de ouderen en ze het gevoel krijgen dat we ze niet zijn vergeten.” En De Kroon: ,,Ik vond deze opdracht een mooi gebaar naar de ouderen toe om door middel van een brief te schrijven je ze misschien minder eenzaam kunt laten voelen en je ze kunt helpen door deze tijd heen door even wat afleiding. Ik denk dat ze dat wel kunnen waarderen.”

Het schrijven van zo'n brief kan nog een hele klus zijn, aangezien je niet weet naar wie je schrijft. Gewoon erin vliegen lijkt het beste recept. Van Eerdewijk: ,,Ik heb heel lang zitten nadenken over hoe ik de brief zou moeten beginnen, maar uiteindelijk begin je gewoon, en zie je waar het schip strand.” Verhoeven: ,,Ik begin gewoon wat te typen, probeer het niet te formeel te maken maar wel netjes, zonder spelfouten en een goede zinsopbouw. De brief is namelijk wel gericht aan iemand die je niet kent.”

De leerlingen hopen ook in contact te blijven met de ouderen die hun brief ontvangen. ,,Zeker, er is niets mooier en leuker als je iets terug hoort van deze mensen. Ik hoop daarom ook dat ik en leuk bericht terug kan verwachten van de persoon aan wie de brief is gezonden", stelt Van Eerdewijk. ,,Ik zou het erg leuk vinden om van diegene die mijn brief heeft ontvangen wat terug te horen", vertelt De Kroon. ,,Wat ze van mijn brief vonden, hoe het met hun gaat en naar aanleiding van de vragen die ik heb gesteld in mijn brief ook wat over hun te weten te komen.”

  1. Koeienkwestie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

    Koeienkwes­tie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

    BREDA/GOIRLE - De uitspraak van de bestuursrechter in 2017 over het houden van koeien aan de Oude Tilburgsebaan in Riel is toen verkeerd geïnterpreteerd door het college van B en W van Goirle. ,,Dat betekent dat de heer Kosten twee jaar heeft moeten wachten voordat zijn klacht werd opgelost. Had het college niet een gebaar kunnen maken? Al is het maar een sorry", zo vroeg bestuursrechter mr. Kok zich vrijdag af.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.