Formule 1 in Tilburg dan maar?
Volledig scherm
Formule 1 in Tilburg dan maar? © Beeld Werkt/Bewerking John Back

Zoektocht naar een nieuwe Tilburgs topevenement: zijn dit kanshebbers?

Ma 19 nov: Een Formule 1 race over de ringbanen, een driedaags frituurfestival, Tilburg een andere naam geven en andere prachtige plannen. De gemeente wil een ‘iconisch evenement’ in Tilburg, zoals Eindhoven lichtfestival GLOW en de Dutch Design Week heeft. 

Maar waar moeten we dan aan denken? Welnu, ideeën zijn er in de stad te over.  

Quote

Nederland heeft meer Tilburg nodig

Noortje van Venrooij en Bas Horsten

De Formule 1 naar Tilburg halen, het kan, zo stelt evenementenmanager Joris van Riel. ,,Ik hoorde iemand al zeggen dat we het naar de cityring moeten halen, maar die is te klein. De ringbaan is volgens mij wel geschikt, qua afstand en hoeveelheid bezoekers. Maar dan sluit je wel een weekend lang de stad voor ander verkeer af.” Is het niet te saai als parcours? ,,Het lijkt een rondje, maar er zitten flinke uitdagingen in. Verhogingen, drempels, de scherpe bocht bij de Ringbaan Zuid. Met die snelheden is het een flinke uitdaging.” En als dat niet kan, wil Van Riel karten op de Cityring of een Red Bull-zeepkistenrace bij het Bastion Hotel neerzetten. ,,Al kun je dat ook tijdens de Formule 1 doen.” 

Misschien komt het nieuwe iconische evenement wel uit de koker van Noortje van Venrooij en Bas Horsten. ,,Na onze ervaring tijdens de Tilburgse kermis met rariteitenkabinet de Jaozeetie, waarbij we de Tilburgse geschiedenis op een nieuwe manier aan de Tilburgers lieten zien, merkten we ook dat niet alleen de eigen bewoners gecharmeerd zijn van onze stad.” Hun conclusie: Nederland heeft meer Tilburg nodig. Ze zetten het nieuwe festival Voorom! op poten. ,,Voorom want achterom is het al kermis”. Het festival komt in het verlengde van de Jaozeetie te liggen, maar het plan is nog pril. “Een locatie, datum en andere details volgen.”

Quote

Laten we voor het Textielfes­ti­val hele gebouwen met textiel inpakken

Martijn van der Weijden

Ook Dirk de Leeuw - onder meer organisator van feest Disco Snolly, één van de mannen achter het T-Huis in het Spoorpark - loopt alvast warm met een nieuw concept. De aanvraag voor een evenementenvergunning voor een tweedaags festival is net de deur uit. ,,De stad telt knetterveel nationaliteiten, daar willen we iets mee doen. Met muziek, dans, kunst. En dan met name urban en streetart.” Een naam wil ‘ie nog niet prijsgeven, alleen de denkrichtingen. ,,Dat je in de  Spoorzone mooie elementen uit Berlijn en London aantreft, van eten tot muziek, en op een ander plein invloeden uit Latijns-Amerika, Afrika of Azië. Als je het met iets moet vergelijken, dan misschien met een mix van Mundial en Incubate. Natuurlijk is het niet meteen zo groot als GLOW, zoiets moet groeien.”

Het is tijd dat Tilburg een Textielfestival op poten zet. Ondernemer Martijn van der Weijden van koffiezaak Mugs & Muffins opperde het idee een paar jaar geleden al. ,,Je ziet soms al van die lantarenpalen met daaromheen een sjaal in Tilburg. Laten we voor het Textielfestival hele gebouwen met textiel inpakken of de straatwanden versieren van wandkleden van textiel.” Waar Eindhoven van nature (als lichtstad) de plek is voor Glow, is Tilburg dat voor een evenement opgebouwd rond textiel, aldus Van der Weijden. ,,De textielgeschiedenis duikt op steeds meer manieren in de stad op, neem de nieuwe voetgangerslichten met de kruikenzeiker.” 

Quote

Alle ingrediënten zijn er om in elk geval een keer per jaar een totaalpro­gram­ma rond het absurdisme van Tilburg ten tonele te voeren

Tine van de Weyer

Culisjors - culinair recensent van friturend Tilburg - haalt ondertussen zijn voorstel voor het festival Tilburg Frituurt weer uit het vet. ,,Je kunt wel heel krampachtig iets gaan zoeken, maar je moet als stad gewoon dicht bij jezelf blijven. De Tilburgse krokettenschool wordt - net als de Amsterdamse - in de literatuur genoemd, dit is ook de stad van snackfabrikant Van Geloven.” Sjors denkt aan een driedaags evenement met snackwandelingen door de stad, waar ook frituurders van over de hele wereld hun beste gerechten presenteren. ,,Het hete vet weet als geen ander culturen te verenigen.” 

,,Tilburg is een stad van absurdisme”, vertelt beeldend kunstenaar Tine van de Weyer. ,,Een stad waar vervreemding in goede aarde valt. Het begon 100 jaar geleden met de ‘soirees intimes’ van Theo van Doesburg en Antony Kok waar later de internationale vernieuwingsbeweging De Stijl uit zou voortkomen.” De Stijl weergalmt nog altijd, op meerdere plekken in de stad. In het surrealistisch doolhof, bij de absurde stadswandeling van L‘Avventura, bij Kaapstad, de Theaterkermis LunaLunaLuna, Circo Circolo en het Academy for Music and Performing Arts (AMPA). ,,Alle ingrediënten zijn er om in elk geval een keer per jaar een totaalprogramma rond het absurdisme van Tilburg ten tonele te voeren. Dat past bij de vernieuwing waar de oprichters van De Stijlbeweging 100 jaar geleden in Tilburg de basis voor legden.”

Conceptontwikkelaar Jeroen Opstelten stelt voor om opnieuw te beginnen, de stad een nieuwe naam te geven - dus geen ‘Tilburg’ meer - en daar jaarlijks een evenement rond te organiseren. ,,Tilburg zit al heel lang in een identiteitscrisis, is aan het draaien van industrie-, evenementen- naar makersstad.  Het zou goed zijn om de stad een nieuwe naam te geven, met een schone lei te beginnen. Betere citymarketing kun je ook niet hebben, dat trekt waarschijnlijk internationaal de aandacht, zou je jaarlijks kunnen vieren met een jubileum dat ingevuld wordt met een progressief, vernieuwend geluid.” 

Hij bedoelt het serieus wat betreft die nieuwe naam, al vermoedt ‘ie ook wel dat het nooit zal gebeuren. ,,Daar gaat het stadsbestuur zich natuurlijk niet aan wagen los van dat ik niet weet of het juridisch mogelijk is. Mocht dit niet lukken dan hebben we altijd de textiel nog, we hebben een goed textielmuseum en textiel zit in de wortels van de stad. Dat is een goed startpunt voor een nieuw evenement.”

Quote

Het zou goed zijn om de stad een nieuwe naam te geven, met een schone lei te beginnen

Jeroen Opstelten

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.