Volledig scherm
De draaibrug ging in 2015 ook al een paar weken dicht. Gijs van Esch speelde toen watertaxi met de Zomerlust-boot. © BeeldWerkt

Zomerlust pech, brug alweer weg: ‘Jammer genoeg mocht de scouting geen houten vervanger bouwen’

Di 19 okt: Je kunt veel zeggen over Zomerlust-ondernemer Gijs van Esch, maar niet dat ‘ie bij de pakken neer gaat zitten. De brug Oisterwijksebaan - zo'n beetje de levensader van Zomerlust - gaat alweer een maand dicht. ,,Feest”, klinkt het droogjes. 

Vier jaar geleden ging de draaibrug ook al een maand dicht voor een renovatie. Dat levert problemen op: het is eigenlijk de enige logische verbinding tussen de stad en Moerenburg. 

De kroegbaas werd toen schipper: Van Esch schafte een boot aan om bezoekers naar het café over te zetten. In het weekend was er een pendeldienst, doordeweeks moesten mensen even naar Zomerlust bellen voor de watertaxi. 

Houten brug

Quote

Maar dat mag niet van Rijkswater­staat

Gijs van Esch

Of ie de boot weer te water laat? ,,Helaas, het is te koud”, zegt Van Esch. ,,Je moet er niet aan denken dat er nu iemand in het water valt.” Hij had nog een andere optie, een veel creatievere: eigenlijk wilde de Zomerlust-uitbater een houten brug over het water laten bouwen door de scouting. Daar had ‘ie al geïnformeerd of het kon. ,,Maar dat mag niet van Rijkswaterstaat.”

Dit keer moet Van Esch de pijn verbijten. ,,Over de geplande feestjes maak ik me geen zorgen, die mensen rijden wel om. Het gaat me meer om de klandizie doordeweeks, de mensen die voor één of twee drankjes komen.” Omrijden of -lopen kan via de Bosscheweg en de spoorbrug, maar dat is een flink stuk om. 

Brug weg

De brug is niet alleen dicht, maar wordt ook gedemonteerd en per schip naar een werkplaats afgevoerd. Daar krijgt de draaibrug een nieuw aandrijfmechanisme en wordt het houten brugdek door een dek van composiet vervangen. De brug is daardoor van 19 oktober tot 25 november buiten gebruik. 

Van Esch baalt vooral dat de brug niet pas in januari kon worden gedemonteerd, waar hij eerder om verzocht. ,,Dat zijn de wintermaanden, daar moeten we het gezien onze naam niet echt van hebben.” De aannemer en gemeente gaan omleidingsbordjes ophangen. Achteraf hoopt Van Esch nog wel een schadeloosstelling bij Rijkswaterstaat aan te kunnen vragen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.