Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg speelt 'De vrouw die de honden eten gaf' met Marie-Louise Stheins in de hoofdrol.
Volledig scherm
Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg speelt 'De vrouw die de honden eten gaf' met Marie-Louise Stheins in de hoofdrol. © Bart Grietens

Zuidelijk Toneel maakt voorstelling over de vrouw van Marc Dutroux. Ze is meest gehate vrouw van België

TILBURG - Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg maakt een theatervoorstelling over Michelle Martin, de echtgenoot van Marc Dutroux. Het stuk is gebaseerd op ‘De vrouw die de honden eten gaf’ het controversiële boek van Kristien Hemmerechts.

 In haar boek probeerde de schrijfster zich te verplaatsen in Martin, de meest gehate vrouw van België. Dat doet ze op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Martin liet twee kinderen in een kelder verhongeren. 

Apathische vrouw

Het theaterstuk belooft een true crime op het toneel, aldus Het Zuidelijk Toneel. ‘Met schokkende details uit Martin’s verleden en haar relatie tot Dutroux, ‘het beest van België’. Het is een karakterschets van een apathische  vrouw die na een traumatische jeugd, toch moeder werd van drie kinderen, samen met een man als Dutroux.

De rechtszaak zit nog dicht onder de oppervlakte in België. De vervroegde vrijlating van Martin leidde in 2012 tot protest en hevig onbegrip.  Vanaf 2 april toert ‘De vrouw die de honden eten gaf’ langs de Nederlandse theaters. De première is 3 april in Natlab Eindhoven. Het stuk is 7 mei te zien in de Verkadefabriek in Den Bosch en 8 en 9 mei bij Theaters Tilburg.

Politierapporten

Theo d’Or- en Gouden Kalf- winnares Marie-Louise Stheins brengt de tekst op het podium. Julie Van den Berghe, winnaar van de Ton Lutzprijs 2010 is de regisseur. Met het boek als startpunt doken zij in de rechtszaak van Martin. Samen spitten ze gerechtsverslagen, politierapporten en andere informatie van de zaak Dutroux door. 

Kristien Hemmerechts zelf is in maart te gast op literair festival Tilt in Tilburg. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.