Volledig scherm
Piet Menu, artistiek directeur Het Zuidelijk Toneel. Foto Kees Martens © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zuidelijk Toneel vervangt regisseur vlak voor première

TILBURG - Regisseur Joris van Midde uit Tilburg is net voor de première van het theaterstuk ‘De achterkant van..’ vervangen door Bram Van Der Kelen. Het Zuidelijk Toneel (HZT) meende dat Van Midde het stuk niet meer tot een goed einde zou kunnen brengen.

Zaterdag 7 september gaat ‘De achterkant van..’ in première in Tilburg. Het theaterstuk is gebaseerd op ‘De achterkant van Nederland’ een boek van Pieter Tops en Jan Tromp over de verstrengeling van de onderwereld en de bovenwereld. HZT liet op basis daarvan een theatertekst maken door de Tilburgse oud-hoogleraar Diederik Stapel en schrijver Anton Dautzenberg. 

Volgens Piet Menu, artistiek directeur van het Tilburgse theatergezelschap, had Van Midde de greep op de regie verloren. ,,Je moet als regisseur op het moment dat de première nadert weer afstand van het stuk nemen en er boven gaan hangen. Je moet knopen doorhakken, wat doen we wel en wat niet, zodat de cast weet dat er een leider is die op basis van argumenten beslissingen neemt. Van Midde lukte dat niet meer, hij zat er te diep in.”

Van Midde, ook regisseur van theatergroep De Kwekerij, werd net voor de try-outs van het stuk in Heerlen vervangen door Van Der Kelen die de eindregie op zich heeft genomen. HZT raakte net voor de try-outs ook een acteur kwijt. Dries Alkemade nam om persoonlijke redenen afscheid. Marcel  Osterop vervangt hem.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.