Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt.
Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Zuur: strottenhoofdkanker wél op lijst chroom-6, maar kapot gebit niet

TILBURG - Strottenhoofdkanker wordt toegevoegd aan de lijst met ziektes die door chroom-6 kunnen worden veroorzaakt. Dat geldt niet voor gebitsproblemen, waarmee juist veel betrokkenen kampen van het Tilburgse treinenproject. ,,Ik kom nog een paar tanden tekort.”

Het RIVM heeft na onderzoek vastgesteld dat aanraking met chroom-6 ook strottenhoofdkanker kan  veroorzaken. Wetenschappers hebben nieuwe literatuur over alle ziekten door chroom-6 bestudeerd. De ziektelijst blijft verder ongewijzigd. 

In Tilburg kwamen tussen 2004 en 2011 honderden mensen met de giftige stof in aanraking tijdens het  treinenproject van re-integratiewerkplaats tROM. Werklozen moesten op straffe van verlies van hun uitkering museumtreinen opknappen. 

Geen overtuigend bewijs

Chroom-6 slachtoffer Remco op 't Hoog vertelt over zijn ervaring binnen tROM.
Volledig scherm
Chroom-6 slachtoffer Remco op 't Hoog vertelt over zijn ervaring binnen tROM. © Videostill

Navrant: voor zover bekend  heeft nog niemand van de betrokkenen in Tilburg strottenhoofdkanker gerapporteerd. Een woordvoerster van de gemeente kon niet zeggen of dat recent alsnog is gebeurd. Verschillende personen klaagden echter eerder tegenover het Brabants Dagblad wél over (ernstige) gebitsproblemen. Voor aantasting van het gebit als gevolg van blootstelling aan chroom-6 heeft het RIVM echter  ‘geen overtuigend bewijs’ gevonden.

Remco op 't Hoog kwam als deelnemer met een volledig gebit bij tROM binnen, maar zag al snel zijn kiezen afbrokkelen. ,,Ik had niet anders verwacht", zegt hij nu over het oordeel van het RIVM. ,,Dat dient ons goed in de corona-crisis, maar in de chroom-6 zaak is het instituut supervoorzichtig: schade wordt pas erkend als die ónomstotelijk is bewezen.”

Niemand met volledig gebit 

Van de tegemoetkoming van 7000 euro dieop 't Hoog ontving, heeft hij de ergste schade aan zijn gebit laten herstellen. ,,Maar dat moet nog even mee en ik kom nog wel een paar tanden tekort.” Op ‘t Hoog maakte deel uit van een lotgenotengroep. ,,Niemand die wij toen spraken had een volledig gebit". Toch wil hij ook de positieve kant benadrukken. ,,We hebben in elk geval erkenning gekregen voor wat ons is aangedaan. En naast die 7000 euro en eventuele vergoeding van gezondheidsschade, kunnen we ook altijd nog naar de rechter stappen.” 

Burgemeester en Wethouders van Tilburg moeten nog formeel besluiten om ook strottenhoofdkanker toe te voegen aan de ziektelijst voor de 'regeling tegemoetkoming chroom-6'. Daarop staan al aandoeningen en ziektes als astma en copd, long- en neuskanker en contacteczeem.  

Vijf uitkeringen wegens gezondheidsschade

Inmiddels hebben 718 mensen die bij het treinenproject waren betrokken het bedrag van 7000 euro ontvangen. 64 Personen hebben daarnaast een verzoek ingediend voor vergoeding van gezondheidsschade. Hiervan waren er begin maart vijf toegekend door de onafhankelijke commissie onder leiding van Jacobine Geel. Er zijn 17 verzoeken afgewezen, 38 zijn nog in behandeling.  

  1. Automobilist crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlijke’ ontsnappingspoging aan politie

    Automobi­list crasht met uit Tilburg gestolen auto na ‘behoorlijk gevaarlij­ke’ ontsnap­pings­po­ging aan politie

    BREDA - Een bestuurder van een gestolen auto is dinsdagmiddag op de vlucht geslagen, nadat hij van een motoragent een volgteken kreeg op de A16 bij Breda. De man is na een wilde achtervolging aangehouden in een woonwijk van Etten-Leur. Hij is aangehouden op verdenking van meerdere strafbare feiten: waaronder gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed van drugs en diefstal of heling van het voertuig.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.