Volledig scherm
De rechtbank in Breda. © BD

120 uur taakstraf geëist tegen Tilburger vanwege wapenbezit: Ik ben heel stom geweest

TILBURG/BREDA - Met de dagvaarding in handen dacht je naar een zware crimineel te gaan kijken, vrijdag in de rechtbank in Breda. Maar wie alleen daarom naar de rechtbank ging, kwam van een koude kermis thuis.

De Tilburger die terecht stond - een wat schuchtere jongen van 24 met een vaste relatie, baan, eigen huis met hypotheek - hangt een forse celstraf boven het hoofd vanwege wapenbezit. Een jachtgeweer, een alarmpistool, scherpe munitie, een stroomstootwapen, een ploertendoder. Al die zaken werden 26 oktober na een tip bij de politie in zijn woning gevonden.

Schrik
Toen de politie hem belde, verstijfde hij van schrik en ontkende dat het er lag. ,,Maar ik was in shock'', zo legde de man vrijdag de drie rechters die ontkenning uit. Want natuurlijk had hij die wapens zelf verzameld, zo gaf hij ook al snel bij de politie toe. ,,Ik had alleen nooit gedacht dat het zo erg was. Ik ben heel stom geweest.''

Frankrijk
Op z'n negentiende woonde hij een tijdje in Frankrijk, op de vlucht voor zijn privé-problemen in Nederland. Bij de mensen bij wie hij verbleef leerde hij jagen. Het jachtgeweer kreeg hij als souvenir en herinnert hem aan die prettige tijd. De ander wapens kreeg hij in de loop van de tijd van vrienden van hem. ,,Ik vind de wapens zelf mooie voorwerpen'', legde hij uit, ,,maar ik wilde daar zelf niks mee doen. Alleen maar verzamelen. Maar nu. Nu ben ik er helemaal klaar mee'', hakkelde hij.

Verzamelwoede
Officier van justitie Reinier van Loon geloofde de man, maar eiste nog wel een straf: 120 uur taakstraf en een maand voorwaardelijk. ,,Omdat verzamelaars nog weleens terugvallen in hun verzamelwoede.'' Voor die maand voorwaardelijk was de verdachte niet bang, want hij stopt met verzamelen. Of zoals zijn advocaat Jaap van Rooijen zei: ,,Dit is een cliënt die ik maar één keer bijsta. Niet omdat hij een andere advocaat zoekt, maar omdat hij nooit meer voor de rechter komt. Dit is geen zware crimineel.''

De rechtbank doet uitspraak op 3 mei.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.