Lucien Brouwers, directeur PZN, op de afdeling waar de computer ingezet wordt.
Volledig scherm
Lucien Brouwers, directeur PZN, op de afdeling waar de computer ingezet wordt. © Beeld Werkt

500.000 taxiritten worden gestuurd door een computer in Tilburg: 'De eerste in Nederland'

TILBURG/WAALWIJK - Een computer plant voortaan automatisch de ongeveer 500.000 taxiritten in Tilburg en wijde omgeving. Deze regio heeft de primeur, stelt de 'regievoerder' Personen- en Zorgvervoer Nederland (PZN).

Vanaf 1 juni zorgt een computer voor het plannen van alle ritten van de regiotaxi in de regio Tilburg. Volgens Lucien Brouwers, directeur van Personen- en Zorgvervoer Nederland (PZN) in Tilburg, is het softwaresysteem - het eerste in heel Nederland - een aanwinst voor de taxiwereld.

Taxiritten

Het systeem is in de afgelopen tien, vijftien jaar ontwikkeld door Transdev, het wereldwijd opererende moederbedrijf van Connexion dat op haar beurt weer eigenaar is van PZN. ,,Het is volledig geautomatiseerd. Aan de hand van algoritmen en TomTom-gegevens wordt van elk baanvak en traject exact berekend hoe lang een taxi er over doet om van punt A naar punt B te komen. En vervolgens zorgt het systeem voor het uitzetten van alle taxiritten", aldus Brouwers. 

Spelregels

In het systeem zijn diverse spelregels ingebouwd, zoals dat een rit nooit eerder of later dan een kwartier uitgevoerd moet worden. PZN is als zogeheten regievoerder per 1 juni verantwoordelijk voor het uitzetten van alle ritten van de regiotaxi, voor iedereen die geen gebruik kan maken van regulier openbaar vervoer. Om belangenverstrengeling te voorkomen doet het bedrijf dat niet zelf. In de acht betrokken gemeenten in deze regio gaat het jaarlijks om zo'n 500.000 ritten.

Tilburg e.o.