Volledig scherm
Slachtoffers in de Tilburgse chroom-6 kwestie tijdens een eerder protest in de raadszaal. © Beeld Werkt/Joris Buijs

500 euro voor chroom-slachtoffers Tilburg

TILBURG - Tilburg keert alle betrokkenen in de chroom-6 kwestie een tegemoetkoming uit van netto 500 euro. ,,Een gebaar omdat mensen nog langer in onzekerheid en zorgen moeten zitten", zegt verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt).

Volledig scherm
Erik de Ridder © CDA Tilburg

Het bedrag wordt in maart uitgekeerd aan iedereen die in reïntegratiewerkplaats tROM mogelijk aan de giftige stof zijn blootgesteld. ,,Of dat nu een dag, een week of maanden was, ongeacht de vraag of mensen gezondheidsklachten hebben." Het gaat in theorie om een kleine 800 personen. Het beperkt betrokken niet om later een claim in te dienen voor gezondheidsschade. 

De tegemoetkoming komt bovenop het bedrag van 385 euro dat de gemeente sinds 2016 jaarlijks uitkeert. Dit komt overeen met het eigen risico van de zorgverzekering en was vooral bedoeld om elke drempel weg te nemen voor medisch onderzoek. Tot op heden hebben 640 van de 800 betrokkenen daarop een of meer keer een beroep gedaan.  

Vertraging

De onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Peter van der Velden adviseerde de gemeente in december om een extra gebaar te maken. Aanleiding daarvoor was het feit dat het onderzoek opnieuw vertraging opliep, maar een rol speelde ook de indringende reconstructie in het Brabants Dagblad over de kwestie. Van der Velden cs lieten het aan de gemeente over de hoogte van het bedrag te bepalen. 

Het B en W-besluit wordt politiek breed gedragen. Een raadscommissie heeft vorige week achter gesloten deuren uit enkele scenario's unaniem gekozen voor deze tegemoetkoming. De Ridder: ,,Met de hoogte van het bedrag sluiten we aan bij wat de rechter gangbaar acht voor mensen die te lang moeten wachten op na een besluit en bezwaar." Het bedrag kan niet in mindering worden gebracht op een eventuele uitkering. 

Niet ingelicht


Advocaat Rob Bedaux, die een groep Tilburgse slachtoffers bijstaat, spreekt van 'een karig bedrag'. Volgens Europese jurisprudentie hebben mensen - los van gezondheidsschade - recht op minimaal 5000 euro. ,,Dat is het geval als mensen bewijsbaar zijn blootgesteld aan agressieve of levensbedreigende stoffen, de overheid dat wist, maar hen niet heeft ingelicht." 

Nedtrain wist al in de tachtiger jaren van de risico's, zo bleek uit de reconstructie in het Brabants Dagblad. ,,Je moet ervan uitgaan dat zij de gemeente hebben ingelicht", zegt Bedaux. Hij overweegt namens een groep slachtoffers een zaak  tegen de gemeente aanhangig te maken bij de bestuursrechter. 

Volledig scherm
Rob Bedaux © ANP
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.