Volledig scherm
Vertraging in de planning van het werk aan de Spoorlaan en het busstation. © Stephan Jongerius

Aanleg busstation/Spoorlaan vergt 2,1 miljoen extra

TILBURG - Voor de aanleg van het busstation en het aanpalende deel van de Spoorlaan is 2,1 miljoen euro extra nodig. Dat komt onder meer door vertraging in de planning. 

Wethouder Berend de Vries (D66) moet opnieuw bij de gemeenteraad de hand ophouden voor een project in de Spoorlaan. Voor de realisering van het busstation, de Spoorlaan-Oost en de sloop van Tilburion zijn meerkosten voorzien van 2,1 miljoen euro. De raad trok er eerder 15,9 miljoen voor uit. 

Dat heeft verschillende oorzaken. Er is vertraging ontstaan in onder meer de aanleg van het voetpad en fietspad, het stationsplein en de ruimte rond de fietsenstalling. Verder blijkt voor het busstation een zwaardere staalconstructie nodig dan verwacht. Tenslotte zijn er bij de graafwerkzaamheden onverwacht verontreinigingen aangetroffen die gesaneerd moeten worden.

Subsidie

De Vries verwacht 1,4 miljoen te kunnen dekken met een subsidie van de provincie - 'die is 90 procent zeker' - en met de verkoop van de commerciële ruimte bij het busstation. Voor de resterende zeven ton bereidt hij een raadsvoorstel voor. 

Extra bedragen voor de Spoorzone lagen bij de vorige gemeenteraad gevoelig, vooral na een tekort van 2,3 miljoen eind 2016 op de aanleg van het Burgemeester Stekelenburgplein. De raad voelde zich daarover door De Vries op het verkeerde been gezet. 

Tuinkamers

Later vroeg de wethouder om een miljoen euro extra om Kunstloc Brabant (voorheen BKKC en Kunstbalie) in de LocHal onder te brengen. Ook voor de aanleg van het Spoorpark was meer geld nodig dan verwacht. Voor tuinkamers in de LocHal kreeg hij een ton. 

Volgens een aangepaste planning blijft het mogelijk de rijbanen van de Spoorlaan voor de kermis op te leveren en het busstation voor het eind van het jaar gereed te hebben. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.