Volledig scherm
2014: demonstratie van Georganiseerde Weldaad tegen armoede in de stad. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Aanpak armoede vergt in Tilburg 1,8 miljoen extra

TILBURG - De armoede-aanpak in Tilburg moet simpeler en minder bureaucratisch. Er is de komende jaren zeker 1,8 miljoen extra per jaar voor nodig om het voort te zetten. 

Dat blijkt uit een evaluatie van Panteia naar het Tilburgse armoedebeleid in  de afgelopen vier jaar. B en W lieten dat onderzoek uitvoeren. ,,Nieuw beleid laten we over aan het nieuwe college en raad", schrijft wethouder Hans Kokke (SP, armoede).

Afgelopen jaar ontstond al een tekort van 1,8 miljoen dat eenmalig werd gedekt. Grootste kostenposten zijn de collectieve ziektekostenverzekering voor minimahuishoudens en de kosten van bewindvoering in de bijzondere bijstand. 

Niet beperken

Volledig scherm
Hans Kokke © AngelineSwinkels

Panteia adviseert om de gezamenlijke ziektenkostenverzekering en de - eveneens prijzige - Meedoenregeling in stand te houden. Die betekenen veel voor gebruikers. ,,Beperken van die regelingen, betekent meer beroep op schuldhulpverlening en vergroot problemen op psychisch, sociaal en zorgterrein."

Pateia prijst de grote betrokkenheid van vrijwilligers om minimahuishoudens te ondersteunen. Maar het constateert ook dat die huishoudens mede daardoor soms door de bomen het bos niet zien. Het bureau pleit voor betere coördinatie , minder bureaucratie en meer transparantie. Professionals in de Toegang zouden veel vaker de kansen moeten grijpen om maatwerk te bieden aan gezinnen waar meerdere problemen spelen. 

Gezinnen

Een slordige 15 procent van de Tilburgse huishoudens heeft een minimum-inkomen. Het moeilijkst zitten de eenoudergezinnen. Zij vinden moeilijk een uitweg uit de armoede en weten zelf de weg niet goed in de gemeentelijke regelingen. Dat is dan weer het lastigst voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De groep 65-plussers neemt armoede verhoudingsgewijs positief op: deze mensen zetten de tering naar de nering en zijn over het algemeen schuldenvrij. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.