Volledig scherm
TILBURG WilhelminaparkStandbeeld Peerke Donders © Beeld Werkt

'Aanval' op Peerke Donders raakt Tilburgers in het hart: 'Blijf met je handen van hem af'

TILBURG - Petrus Donders leeft voort in de harten van de Tilburgers. In ieder geval dát is sinds dinsdag maar weer eens helder.

'Blijf met je handen van Peerke Donders af!', is een van de vele reacties op de berichtgeving van het Brabants Dagblad dinsdag omtrent de discussie over het standbeeld van de zaligverklaarde missionaris in het Wilhelminapark. Dat leverde een vloed van meningen op.

Poll

Het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark moet vervangen worden

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
7905 stemmen

Herman Fitters, bewoner van de wijk 't Goirke, opende de discussie met een opiniestuk in de krant. Hij wil niets afdoen aan de persoon. Maar hij vindt dat het beeld van Peerke, die zijn hand houdt op het hoofd van een knielende zwarte man, superioriteit uitdrukt. Het zou maar het best door een nieuw kunstwerk kunnen worden vervangen.

Maar dat gaat velen te ver, blijkt uit een peiling op de BD-website. Op de stelling 'Het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark moet vervangen worden' reageerden tot 21.00 uur al meer dan 4.000 mensen. 86 procent was het op dat moment het met de stelling oneens. 

Reactie A. van Dijk

Met enige ergernis heb ik het voorstel gelezen om het standbeeld van Peerke Donders uit het Wilhelminapark te verwijderen. Ik heb al meer dan 50 jaar Peerke in mijn leven, achter zijn geboortehuisje ben ik namelijk opgegroeid.

Ik heb mij sinds het lezen van dit artikel vol verbazing afgevraagd hoe je op het idee komt om hier slavernij in te zien? En hoezo past het beeld niet in deze tijd? Vind je die afbeelding met ontblote buik en tatoeages als je de Stokhasselt binnenrijdt wel in deze tijd passen? Die symboliseert alleen maar agressie in mijn ogen. Ik heb echt nog nooit bij Peerke gedacht aan de slavernij, totdat meneer Fitters mij daarop attendeerde.

Jammer dat het er misschien van gaat komen dat Tilburg geen authentieke dingen meer heeft, dit is een van de laatste dingen die Tilburg een eigen identiteit geeft. En nog meer spijtig is dat barmhartigheid niet uitgebeeld mag worden. En ik zou zeggen: ga je eens goed inlezen wat die man toen betekend heeft voor die mensen in Suriname, misschien kunnen we daar nog iets van leren.


A. van Dijk
Tilburg

Reactie Jan Bogers

Met grote letters vraagt het BD aandacht voor het verwijderen van standbeeld Peerke Donders.
Donder op! Standbeeld kan niet meer.

En dit alleen omdat Herman Fitters zich schaamt voor dit beeld. De discussie over het beeld is geopend, schrijft het BD.
Nog nooit heb ik iemand gesproken die zich schaamt voor dit beeld. En de krant schrijft direct dat het beeld zijn langste tijd heeft gehad.
Veel mensen zijn trots op Peerke Donders, én terecht. Peerke Donders was enige priester die na een oproep van de bisschop zich opgaf om naar Suriname te vertrekken. Een vertrek in die tijd was voor eeuwig.

Hij had een grote betrokkenheid voor de zwaksten in de samenleving. Lepra was in die tijd een gevreesde ziekte. Wie die ziekte kreeg werd in een open boot naar Batavia vervoerd om daar te sterven. Niemand keek naar die mensen om. En nu krijgt hij van Herman Fitters het verwijt dat hij niets gedaan heeft in de strijd voor afschaffing van de slavernij.

Ten eerste weet Herman Fitters dit niet en ten tweede had hij zijn handen vol aan zijn leprapatiënten.
Wij in Tilburg waren en zijn trots op Peerke Donders en eerden hem met een standbeeld en dat had hij ook verdiend. Gemeente Tilburg beloofde eeuwig voor het beeld zorg te dragen. Dus het beeld kan helemaal niet weg. Ik ben in Suriname geweest en in Batavia. Daar moet Herman Fitters ook eens gaan kijken.
Bij de Surinamers die ik gesproken heb is alleen maar waardering voor deze man. Dus stop de nestbevuiling. Ben trots op deze Tilburger.

Dhr. Fitters kan zijn energie beter aan andere zaken besteden en hetzelfde telt voor het BD.


Jan Bogers
Tilburg

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.