Volledig scherm
De meest recente viering van de verjaardag van de Tilburgse universiteit. © Tilburg University

Actie op Tilburgse universiteit tegen groot aantal 'parkeerbanen'

TILBURG - Wanneer onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maandagmiddag de Tilburgse universiteit bezoekt, kan zij niet om actievoerders heen. Bij de ingangen van het nieuwe Cube-gebouw wordt er geprotesteerd tegen het hoge percentage werknemers aan de Nederlandse universiteiten dat het moet doen met tijdelijke aanstellingen.

Veertig procent van het wetenschappelijk personeel werkt op een tijdelijk contract, promovendi nog niet meegeteld. Een vaste aanstelling is voor velen van deze academici niet weggelegd. Ze worden er na een paar jaar weer 'uitgegooid' en komen dan vaak elders weer in een zelfde situatie terecht. Dat stellen vakbond voor de wetenschap VAWO en het Promovendi Netwerk Nederland (PNN).

,,Deze mensen blijven heel lang in een onzekere situatie. Dat heeft niet alleen veel invloed op hun carrière, de wisselingen zijn ook slecht voor het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van het onderwijs", zegt Anne de Vries, PNN-voorzitter en net vertrokken uit de Tilburgse universiteitsraad. 

De actievoerders grijpen het bezoek van Van Engelshoven (die in Tilburg het academisch jaar opent) tegen de 'parkeerbanen' aan, omdat de kern van het probleem volgens hen in het overheidsbeleid ligt. Terwijl de studentenaantallen blijven stijgen, groeit de financiering van de universiteiten niet mee, stellen VAWO en PNN. ,,Wil je op de universiteiten structureel talent voor onderzoek en onderwijs vasthouden, dan moet je er ook structureel geld in stoppen", zegt De Vries. 

Tilburg e.o.