Advocaat Rob Bedaux uit Heerlen staat chroom-6-slachtoffers bij, zowel mensen die bij Defensie werkten als mensen die bij een Tilburgs werklozenproject werden ingeschakeld.
Volledig scherm
Advocaat Rob Bedaux uit Heerlen staat chroom-6-slachtoffers bij, zowel mensen die bij Defensie werkten als mensen die bij een Tilburgs werklozenproject werden ingeschakeld. © ANP

Advocaat Tilburgse chroom-6-slachtoffers: 'Recht op 8000 euro per persoon'

TILBURG/HEERLEN – Alle Tilburgse chroom-6-slachtoffers hebben recht op een bedrag van zeker 8000 euro per persoon, of ze nu aantoonbaar ziek zijn geworden door chroom-6, of niet. Dat meent advocaat Rob Bedaux die meer dan twintig betrokkenen bijstaat.

Bedaux heeft de gemeente Tilburg, het Spoorwegmuseum en NS-dochter NedTrain inmiddels in een brief aansprakelijk gesteld.

In Tilburg zijn zo’n 800 mensen tussen 2004 en 2011 blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. Het gaat om mensen die werkloos waren en treinen moesten schuren om hun bijstandsuitkering te behouden. De treinen waren eigendom van het Spoorwegmuseum. Ze werden opgeknapt in een hal van NedTrain, dat in 2015 bekendmaakte dat het chroom-6 in oude verflagen op treinen had ontdekt.

Rob Bedaux zegt dat alle Tilburgers die werden blootgesteld aan chroom-6 recht hebben op een vergoeding. Al is het alleen al vanwege de angst voor gezondheidsklachten, die veel betrokkenen parten speelt. ,,Ik baseer mij daarbij op Europees recht”, aldus Bedaux, die ter illustratie wijst naar Italië waar omwonenden van een fabriek door de overheid niet goed werden geïnformeerd over de uitstoot. ,,Zij kregen destijds allemaal zo’n 5000 euro. Als je dat omrekent naar bedragen van nu kom je op ongeveer 8000 euro.” Wie door aantoonbare  chroom-6-gerelateerde ziekte(s) meer schade lijdt, kan uiteraard meer eisen, zegt hij verder.

Dinsdag kwam Bedaux in een rechtszaak tegen Defensie met een vergelijkbare eis voor 100 oud-medewerkers. Ook zij werden aan chroom-6 blootgesteld. Bedaux stelde in die zaak tevens dat meer dan 100 oud-Defensie-medewerkers mogelijk zijn overleden aan de gevolgen van chroom-6-blootstelling.

In de Tilburgse zaak hebben NedTrain en het Spoorwegmuseum  volgens de advocaat al afwijzend gereageerd op zijn brief. ,,Van de gemeente hebben we nog niets gehoord." De gemeente laat desgevraagd weten dat er nog een antwoordbrief komt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.