Volledig scherm
Advocaat Rob Bedaux uit Heerlen staat chroom-6-slachtoffers bij, zowel mensen die bij Defensie werkten als mensen die bij een Tilburgs werklozenproject werden ingeschakeld. © ANP

Advocaat Tilburgse chroom-6-slachtoffers: 'Recht op 8000 euro per persoon'

TILBURG/HEERLEN – Alle Tilburgse chroom-6-slachtoffers hebben recht op een bedrag van zeker 8000 euro per persoon, of ze nu aantoonbaar ziek zijn geworden door chroom-6, of niet. Dat meent advocaat Rob Bedaux die meer dan twintig betrokkenen bijstaat.

Bedaux heeft de gemeente Tilburg, het Spoorwegmuseum en NS-dochter NedTrain inmiddels in een brief aansprakelijk gesteld.

In Tilburg zijn zo’n 800 mensen tussen 2004 en 2011 blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. Het gaat om mensen die werkloos waren en treinen moesten schuren om hun bijstandsuitkering te behouden. De treinen waren eigendom van het Spoorwegmuseum. Ze werden opgeknapt in een hal van NedTrain, dat in 2015 bekendmaakte dat het chroom-6 in oude verflagen op treinen had ontdekt.

Rob Bedaux zegt dat alle Tilburgers die werden blootgesteld aan chroom-6 recht hebben op een vergoeding. Al is het alleen al vanwege de angst voor gezondheidsklachten, die veel betrokkenen parten speelt. ,,Ik baseer mij daarbij op Europees recht”, aldus Bedaux, die ter illustratie wijst naar Italië waar omwonenden van een fabriek door de overheid niet goed werden geïnformeerd over de uitstoot. ,,Zij kregen destijds allemaal zo’n 5000 euro. Als je dat omrekent naar bedragen van nu kom je op ongeveer 8000 euro.” Wie door aantoonbare  chroom-6-gerelateerde ziekte(s) meer schade lijdt, kan uiteraard meer eisen, zegt hij verder.

Dinsdag kwam Bedaux in een rechtszaak tegen Defensie met een vergelijkbare eis voor 100 oud-medewerkers. Ook zij werden aan chroom-6 blootgesteld. Bedaux stelde in die zaak tevens dat meer dan 100 oud-Defensie-medewerkers mogelijk zijn overleden aan de gevolgen van chroom-6-blootstelling.

In de Tilburgse zaak hebben NedTrain en het Spoorwegmuseum  volgens de advocaat al afwijzend gereageerd op zijn brief. ,,Van de gemeente hebben we nog niets gehoord." De gemeente laat desgevraagd weten dat er nog een antwoordbrief komt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ChristenUnie na onrust in Eindhoven en Tilburg: 'Wij kiezen voor de roetveegpiet’

  Christen­Unie na onrust in Eindhoven en Tilburg: 'Wij kiezen voor de roetveeg­piet’

  EINDHOVEN/TILBURG - Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt, omarmt Nederland de roetveegpiet. ,,Die heeft alles in zich om de Piet van ons allemaal te worden’', schrijft de voorman van de kleinste coalitiepartij in de Tweede Kamer op Facebook. ,,Deze Piet is de triomf van de polder. Hij heeft z’n roetvegen te danken aan een traditioneel element van het Sinterklaas-verhaal: de schoorsteen.’'
 2. Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’
  VIDEO

  Burgemees­ter Weterings tevreden over Sinter­klaas­in­tocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

  TILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.