Volledig scherm
De lage vleugel van de nieuwbouw aan de Burgemeester Brokxlaan. De vierde verdieping wordt aan de achterzijde (Lange Nieuwstraat) vier meter smaller. © Mei Architects

Akkoord over nieuwbouw bij Blauwe Gebouw

TILBURG - De nieuwbouw op het terrein van het Blauwe Gebouw in Tilburg kan ten langen leste voortgang krijgen. B. en W. hebben de monumentenaanvraag afgewezen, het bestemmingsplan voor de nieuwbouw wordt ter visie gelegd.  

Op de plek van het Blauwe Gebouw komt nieuwbouw met in totaal 150 middeldure appartementen. Het college heeft besloten daartoe een ontwikkel- en exploitatieovereenkomst te sluiten met Onroerend Goed Maatschappij Bak BV. 

In overleg met het planteam is in tweede instantie nog een gebaar gemaakt naar buurtbewoners  in vooral de Lange Nieuwstraat. Het planteam wilde de vierde bouwlaag van het lage gedeelte aan de Burgemeester Brokxlaan liefst helemaal schrappen. Maar dat was voor zowel Bak al de gemeente een brug te ver.   

Wel wordt die vierde laag aan de zijde van Theresia vier meter smaller. Die wordt zo minder zichtbaar en het heeft volgens B en W een positief effect op de privay en bezonning in de achtertuinen. Die Die geste scheelt de ontwikkelaar 500 vierkante meter op een totaal woonoppervlak van ongeveer 16.500 vierkante meter. ,,We blijven met die vierde laag zo ver mogelijk bij de bestaande woningen vandaan", zegt Marcel van Miert die het project coördineert namens Bak Beheer, ,,ook de gemeente wil aan de Burgemeester Brokxlaan wat hoogbouwallure."

Kritiek

Na de nodige kritiek uit de gemeenteraad besloot wethouder Berend de Vries (D66) de procedure deels over te doen. Dat gold voor het gesprek met de omgeving, maar ook over de aanvraag van Erfgoedvereniging Heemschut om het Blauwe Gebouw tot monument te bestempelen. Voor het behoud van dat gebouw is intensief gelobbied. 

Bak Beheer hoopt in de zomer van 2019 de bouw te kunnen aanvangen. De nieuwbouw wordt ontworpen de Mei Architects.  Begin dit jaar waren de eerste schetsen al te zien in het Brabants Dagblad.  

Volledig scherm
Eerste schetsen van het nieuwe complex. Dat tracht verschillende milieus van de Brokxlaan, Besterdring en Theresia aaneen te smeden. © Mei Architects

Tilburg e.o.