Al vijftig jaar koele progresjes in Tilburg: 'Slagroom blijft het lekkerste'


TILBURG Hij zit al 50 jaar in het banketbakkersvak. Maarten van Vlerken. 'Koel bewaren, maar u mag het natuurlijk ook meteen opeten', is in die jaren zijn lijfspreuk geworden. Van Vlerken: ,,Het is begonnen omdat ik wil waarschuwen dat je een vers gebakje niet bij 25 graden buiten de koelkast moet laten staan. Dat is zonde."

Hij maakt de lekkerste 'progresjes' van Tilburg volgens zijn klanten. Momenteel ligt de etalage van de zaak vol met marsepein.

Opa Van Vlerken begon in 1903 met het bedrijf in de Noordstraat en de Heuvelstraat. ,,In 1950 kregen we in de Heuvelstraat onze theesalon", herinnert Maarten zich. Het is de oudste nog bestaande salon in de regio. Klassiek ingericht, met achterin een kacheltje waar de koffie en thee worden geserveerd, altijd op een klein bordje met een wit sierlijk randje van papier. Jong en oud doen zich daar tegoed aan de zoetigheden. Van Vlerken: ,,Van student, moeders met hun kind tot chique oudere dames."

Sommige klanten prijzen Van Vlerken als de meest gastvrije man van Tilburg. Voor iedereen een vriendelijk woord, over het kopje thee mogen de gasten zo lang doen als ze willen.

Quote

Wat moet ik met al die vrije tijd? Van mij zijn ze voorlopig nog niet af.

Bakker Maarten van Vlerken:

Toen pa in 1967 overleed, ging Maarten alleen verder. In het begin met moeder. Nu draait hij de zaak samen met Tino. ,,Die staat om 5 uur in de bakkerij en maakt de etalage klaar, ik sluit af."

Een levenskunstenaar, die zelf het meest geniet van slagroom. ,,Ik heb al honderden liters op, maar dat blijft het lekkerste." Over stoppen, ook al is hij inmiddels 67 jaar, wil Van Vlerken niet nadenken. ,,Wat moet ik met al die vrije tijd? Van mij zijn ze voorlopig nog niet af." Over een paar weken begint hij 'gewoon' weer aan zijn Nieuwjaarskoeken.

Volledig scherm
Maarten van Vlerken stalt zijn marsepein uit. © Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Cadeautje onder het bladerdak van de Oude Warande: een nocturne van Chopin
    PREMIUM

    Cadeautje onder het bladerdak van de Oude Warande: een nocturne van Chopin

    TILBURG - Pianiste PeiYao Wang knikt goedkeuren. ,,Een mooie plek", zegt ze en ze wijst naar de boomkruinen die de plek in het bos van een bladerdak voorzien. Precies wat ze wil, een intieme plek in de Oude Warande waar de Nocturnes van Chopin die ze gaat spelen goed tot hun recht zullen komen. Ze luistert naar de trein naar Breda die op de achtergrond hoorbaar voorbij raast. Maar dat vindt ze geen probleem. De vogels laten zich immers ook goed horen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.