'Appartementen verknallen de herdgangen'

Uit het Brabants Dagblad van 6 maartDe benen willen niet meer zo goed, maar de handen maken nog menig tekeningen het brein is nog scherp. Noud Heerkens (94), de nestor van de Tilburgsearchitecten, ontvangt in zijn grote huis dat hij in 1957 ontwierp en bouwdeaan de Lourdesstraat.

"Eigenlijk hoefde het maar aan één eis te voldoen: er moest voor alle kinderen plaats zijn", vertelt Heerkens. Op dat moment waren er negen kinderen; nummertje tien kwam later. Het grote huis is nu een ware schatkamer met schetsen, schilderijen, pentekeningen en aquarellen.

"Al het architectenwerk ligt in de archiefkelder van het kantoor aan de Lourdesstraat. Hier in het woonhuis gaat het om het vrije werk van pa", zegt dochter Rieki, die samen met haar broer Sjef bij het gesprek aanwezig is.

Noud Heerkens schuifelt vanuit de woonkamer geregeld zijn eetkamer in om een tekening te pakken. Zo laat hij een mooie pentekening zien van een dode vogel die hij in 1941 langs de kant van de weg vond, mee naar huis nam en vervolgens vereeuwigde.

Hij wijst ook op een vierluik van tekeningen van de Amercentrale, gemaakt in 1978. "Tijdens een excursie werd ik door het beeld van de centrale getroffen. Die vier tekeningen heb ik binnen twintig minuten gemaakt", aldus Heerkens.

Dat het eerste architectencafé in 2009 maandag helemaal aan zijn werk wordt gewijd, vervult hem geenszins met trots. "Dat woord ken ik niet", bromt hij.

Heerkens' eerste ontwerp dateert uit 1933. Als zeventienjarige voltooide hij toen een tekening die zijn broer Kees was begonnen voor de bouw van vijf middenstandswoningen aan het Columbusplein. "Kees had onvoldoende geduld en toen heb ik zijn tekening afgemaakt."

Heerkens schat in dat hij binnen Tilburg en daarbuiten in totaal vierduizend projecten heeft gedaan. Variërend van 'kleine verbouwingskes' tot grote projecten. Bekende creaties zijn onder meer de Andreasschool (destijds St. Paschalisschool) aan het Lourdes- plein, het Kruisgebouw (nu Thebe) aan de Lage Witsiebaan, de voormalige leao-school en het wooncomplex De Klinkert, beide aan de Reitse Hoevenstraat.

Behalve als productief architect zette Noud Heerkens zich op het sociale vlak met veel energie in. Hij zat bij de Vincentiusvereniging, was lid van de verkennerij en lid van de werkgroep Binnenstad, die probeerde de gebouwelijke vernieuwingsdrang van het stadsbestuur in te tomen en kritisch te volgen.

"Ik heb heel wat bezwaarschriften ingediend. Het laatste tegen De Havenmeester. Dat plan heeft geen enkele relatie met de bestaande omgeving, de wijk Hoogvenne", zegt Heerkens met grote stelligheid.

En ook over de vele appartementencomplexen die aan de Tilburgse linten verschenen en verschijnen, maakt hij zich nog steeds druk.

"De herdgangen worden op die manier helemaal verknald. Nu ook weer zo'n plan van vijf hoog bij De Gouw aan de Besterdring. Dat is gewoon cultuurbederf. Tilburg ís geen Den Bosch, is geen Breda, Je mag het karakteristieke van Tilburg niet bederven."

Ook de Stadsheer met zijn 'vogelkooitjes' kan hem in het geheel niet bekoren. De schouwburg en het politiebureau aan de Ringbaan West vindt Heerkens wel weer mooie gebouwen.

Of hij nog een advies heeft voor de ambtenaren die zich met de Tilburgse stedenbouw bezighouden? "Die moeten niet de hele dag met zo'n muis in hun hand zitten, maar op de fiets springen en de stad ingaan."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.