Volledig scherm
Archeoloog Jos van der Weerden stelt sporen van bewoning uit de IJzertijd veilig tijdens opgravingen nabij het voormalige klooster in Berkel-Enschot. © Rudolf Robben

Archeologisch onderzoek in Berkel-Enschot levert sporen IJzertijd op

BERKEL-ENSCHOT - Voorafgaand aan de bouwactiviteiten voor het nieuwe dorpshart in Berkel-Enschot zijn donderdag op een akker tussen De Kraan, spoorlijn en het voormalige klooster sporen van bewoning uit de IJzertijd, zo'n 800 jaar voor Christus, gevonden. 

,,Het is toch wel een bijzondere vondst", vertelt Jos van der Weerden van BAAC, een bureau voor archeologisch onderzoek. ,,Bij eerdere opgravingen elders in dit gebied vonden we ook al sporen uit de IJzertijd." 

Het onderzoek werd gedaan door negentien proefsleuven op de voormalige akker te graven. ,,Het is een laaggelegen stuk, dus we verwachtten niet heel veel te vinden. Wel veel oude greppels." 

De vondst werd gedaan op een net wat hoger gelegen deel. ,,We vonden sporen van palen en een stuk vuursteen wat duidt op bewoning. De komende dagen zullen we dat verder onderzoeken en in kaart brengen." 

De geplande bouwactiviteiten zullen door dit onderzoek geen vertraging oplopen, omdat ze deel uitmaken van de planning.

Volledig scherm
Opgravingen op een akker in Berkel-Enschot leverden enkele vondsten op. © Rudolf Robben
  1. Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinancierd vanuit Saudi-Arabië

    Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinan­cierd vanuit Sau­di-Ara­bië

    BREDA - Zeker 30 islamitische organisaties in Nederland, waaronder de Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis en de Stichting Moslim Wereld Liga Nederland in Tilburg, hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in conservatieve Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dit blijkt uit informatie waar NRC en Nieuwsuur maandag over berichten. De informatie is door de overheid jarenlang geheim gehouden, maar NRC en Nieuwsuur hebben er de hand op weten te leggen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.