Volledig scherm
Archeoloog Jos van der Weerden stelt sporen van bewoning uit de IJzertijd veilig tijdens opgravingen nabij het voormalige klooster in Berkel-Enschot. © Rudolf Robben

Archeologisch onderzoek in Berkel-Enschot levert sporen IJzertijd op

BERKEL-ENSCHOT - Voorafgaand aan de bouwactiviteiten voor het nieuwe dorpshart in Berkel-Enschot zijn donderdag op een akker tussen De Kraan, spoorlijn en het voormalige klooster sporen van bewoning uit de IJzertijd, zo'n 800 jaar voor Christus, gevonden. 

,,Het is toch wel een bijzondere vondst", vertelt Jos van der Weerden van BAAC, een bureau voor archeologisch onderzoek. ,,Bij eerdere opgravingen elders in dit gebied vonden we ook al sporen uit de IJzertijd." 

Het onderzoek werd gedaan door negentien proefsleuven op de voormalige akker te graven. ,,Het is een laaggelegen stuk, dus we verwachtten niet heel veel te vinden. Wel veel oude greppels." 

De vondst werd gedaan op een net wat hoger gelegen deel. ,,We vonden sporen van palen en een stuk vuursteen wat duidt op bewoning. De komende dagen zullen we dat verder onderzoeken en in kaart brengen." 

De geplande bouwactiviteiten zullen door dit onderzoek geen vertraging oplopen, omdat ze deel uitmaken van de planning.

Volledig scherm
Opgravingen op een akker in Berkel-Enschot leverden enkele vondsten op. © Rudolf Robben
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voorzitter Joost de Koning wil Walk to Fight Cancer uitbreiden naar meer steden
    PREMIUM

    Voorzitter Joost de Koning wil Walk to Fight Cancer uitbreiden naar meer steden

    DEN BOSCH - ,,Ik was zeven toen ze overleed. Als mijn moeder in deze tijd darmkanker had gekregen, was ze er misschien nog geweest. Door meer onderzoek en nieuwe methoden komen we steeds een stapje verder. Krijgen we die ziekte er stapje voor stapje onder. Dat is mijn motivatie." Initiatiefnemer Joost de Koning uit Engelen loopt vanaf woensdag met ongeveer 30 andere Brabantse wandelaars de derde editie van de 'Walk to Fight Cancer'.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.