Volledig scherm
Het door de buurt gekozen ontwerp voor een nieuwe spits voor de toren van de voormalige Sacramentskerk. © BD

Armhoef kiest glazen torenspits

TILBURG - Armoefse Akkers heeft zich uitgesproken: het ontwerp voor een glazen spits van Jos ten Brink moet de toren gaan sieren van de voormalige Sacramentskerk in Tilburg.  

In de prijsvraag sprak 74 procent van de deelnemende  buurtbewoners zich uit voor het ontwerp van buurtgenoot Ten Brink. In augustus al koos een ruime meerderheid van de bezoekers van bd.nl ook al dit idee van de gepensioneerde architect uit de drie nominaties. 

De spits van Ten Brink heeft exact dezelfde vorm als de oorspronkelijke, maar hij bekleedt hem met zelfreinigende glaspanelen. Overdag weerspiegelen die  de wolken of de blauwe lucht, 's avonds worden ze met een lichtorgel van binnenuit verlicht. Op aandrang van vooral direct omwonenden blijft dat wel bescheiden, zo is het idee.   

Twist

,,Ik heb hier heel graag aan meegedaan, de kerk gaat me erg aan het hart", zei Ten Brink eerder in het Brabants Dagblad. Hij zette zich in het verleden jarenlang in voor het behoud van de Sacramentskerk, maar dat bleek uiteindelijk vergeefs. Het schip van de kerk is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor woningen. ,,Het is nu geen kerk meer en ook geen kerktoren", zei Ten Brink zelf, ,,daarom geef ik hem een twist naar het heden en de toekomst." 

Een slordige 4000 buurtbewoners werden in de gelegenheid gesteld schriftelijk of online hun stem uit te brengen, uiteindelijk waren er 577 geldige stemmen. Voor het 'frame-ontwerp' van het duo Frank van Winden en Dagmar Ebbeling koos 16 procent, 'de druppel' van Pieke Bergmans bleef steken op 9 procent. De telling van de enigszins omstreden prijsvraag gebeurde onder het toeziend oog van een onafhankelijk jurist. 

Opgave

Met hun keuze stellen de buurtbewoners de buurtraad en de werkgroep kerk en klooster wel voor een extra opgave. Het ontwerp van Ten Brink  bleek al het duurst in de uitvoering: tussen de 2,5 en 3 ton. ,,De precieze bedragen worden de komende weken in beeld gebracht, maar dat een nieuwe spits meerdere tonnen gaat kosten, is nu al duidelijk", aldus de buurtraad. Die belooft zich samen met de werkgroep eendrachtig in te zetten om via subsidies, fondsen en crowdfunding de benodigde middelen te vergaren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.