Volledig scherm
Een informatiebijeenkomst voor oud-tROMmers in het Willem II-stadion. © Chris van Mersbergen

Arts: '17 van 100 Tilburgse oud-werklozen hebben chroom-6-gerelateerde klachten'

TILBURG - Van 100 oud-deelnemers van het Tilburgse werklozenproject tROM die hun gezondheid hebben laten onderzoeken, hebben er 17 klachten waarvan het 'heel goed mogelijk is' dat ze verband houden met blootstelling aan het giftige chroom-6. Het gaat met name om ernstige huid- en longklachten.

Dat stelde Johan Jonker van het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA Ned), dat de medische onderzoeken uitvoert, woensdagavond op een informatiebijeenkomst voor oud-tROMmers in het Willem II-stadion. ,,Het is een eerste tussenstand", zei Jonker. Volgens hem hebben zich 160 oud-werklozen gemeld, van 60 van hen is het eindrapport dus nog niet klaar.

RIVM

De bijeenkomst in het stadion werd door de gemeente Tilburg georganiseerd naar aanleiding van het rapport dat het RIVM onlangs presenteerde over het werken met chroom-6 bij Defensie. Het RIVM, woensdagavond ook aanwezig in Tilburg, stelde dat Defensie ernstig tekort is geschoten in het beschermen van haar personeel. Chroom-6 kan volgens het RIVM onder meer longkanker, neus- en bijholtekanker, maagkanker, astma, bepaalde soorten eczeem, chronische longziekten en neuszweren veroorzaken.

Het RIVM doet ook onderzoek naar het werken mer chroom-6 bij tROM. Werklozen moesten daar tussen 2004 en 2011 oude NS-treinen schuren. Op de treinen zat mogelijk chroom-6-houdende verf. Het 'Tilburgse' onderzoek van het RIVM moet in september klaar zijn.

Tilburg e.o.