Volledig scherm
Aziz Lessy bij zijn muurschilderingen bij Brouwerslaken in de binnenstad. © beeldwerkt

Aziz wil meer muurschilderingen in Tilburgse binnenstad: 'Weg met het grauwe'

TILBURG - Hij maakt muurschilderingen in de binnenstad. In opdracht. En Aziz Lessy wil er graag meer maken. Tien, vijftien grote afbeeldingen in de stad, dat lijkt hem wel wat. ,,Tilburg kan wel wat vrolijkheid gebruiken."

,,Meer kleur in de stad, want van kleur worden mensen vrolijk. Weg met het grauwe, het grijze." Aziz Lessy (33) is supertrots op Tilburg en hij wil zijn stad mooier maken. Daarom bedacht hij een plan voor grote muurschilderingen in de stad en diende dat in bij Cupudo. Die organisatie wil burgers met ideeën voor kunst in de openbare ruimte op weg helpt.

Grafisch ontwerper Aziz Lessy zit met zijn bedrijf Creative Minded in het hippe Bank15 aan de Spoorlaan. Hij ontwerpt flyers, posters, kaarten en hij verzorgt belettering op auto's, muren en ramen. Net als sommige andere illustratoren leerde hij het vak op straat, met graffiti. Hij ontdekte graffiti door zijn broer, zat bij hem achter op de scooter en ging met hem op pad. Daarna ging hij in zijn eentje naar een legale muur om te oefenen. Met spuitbussen van de Hema. Zijn eerste piece plaatste hij toen hij 14, 15 was. ,,Ik zocht een bouwkeet, ergens achteraf, want ik moest het werk overdag zetten. 's Nachts mocht ik het huis niet uit."

Rode rozen

Hij komt uit een creatief nest. Zijn vader is kunstenaar en zijn moeder maakte het ontwerp voor een betegelde wand van een viaduct in de buurt van het station in Reeshof. De rode rozen op de muur komen uit haar brein.

Lessy maakte in opdracht graffiti op de muur van kinderkamers, geeft nog steeds workshops en langzaamaan ging hij grote muurschilderingen in de stad maken. Ooit werkte hij met spuitbussen, nu gebruikt hij vaker een kwast.,,Ik hou van kwaliteit, mij gaat het niet om kwantiteit."

poll

Meer muurschilderingen in de stad? Ja graag!

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
775 stemmen

,,In 2008 maakte ik met Paul Watty tijdens Koninginnedag een muurschildering op de hoek Korvelseweg en de Minderbroederspad. Die is later onder geklad, maar we hebben een nieuwe gemaakt. Met mooie straatkunst voorkom je dat jonge gasten tags op een muur zetten. Soms zie je dat de gemeente gevels en muren met graffiti wit of zwart schildert, maar dat is juist een uitnodiging om nieuwe tags te zetten. Een witte muur is net een leeg vel papier."

Vijfsprong

In 2000 maakte hij een wandschildering bij de speeltuin aan de Bodehof en ook op een muur bij woningen van Brouwerslaken, bij de Vijfsprong in de binnenstad, is een muurschildering van zijn hand. Hij maakte die in opdracht. Aziz Lessy zou het liefst zien dat in de stad een route ontstaat met grote muurschilderingen. ,,En die hoef ik niet allemaal zelf te maken, ik heb een groot netwerk. Voor elke locatie kan ik een geschikte graffiti-artiest zoeken. En hoe tof zou het zijn als gerenommeerde buitenlandse artiesten in Tilburg aan het werk gaan. In het verleden maakten twee Braziliaanse grootheden een schildering in de stad. Die muur is helaas gesloopt."

Lessy kijkt naar steden als Heerlen en Rotterdam waar al veel meer schilderingen op muren zijn te zien. In Rotterdam is een app ontwikkeld zodat bezoekers weten welke route ze moeten lopen. ,,Als ik nu uit het station van Tilburg stap doet het me pijn aan de ogen. Er zit zoveel creativiteit in de stad, zoveel jongeren en dan zulke grijze gebouwen. Ik wil meer vrolijkheid."

Quote

Als ik nu uit het station van Tilburg stap doet het me pijn aan de ogen.

Aziz Lessy

Jongeren

De Tilburger wil de buurt betrekken bij het maken van de muurschilderingen. De bewoners kunnen ideeën aandragen en jongeren mogen helpen om vlakken in te kleuren. 

Volledig scherm
Erik Veldmeijer bezig met de Bartkira op de Hall of Fame. © William van der Voort

Meer graffitischrijvers in de stad lopen met het idee rond voor muurschilderingen en graffiti-evenementen. Ook Erik Veldmeijer (41) pleit voor meer grafische kunst in de openbare ruimte. Hij was al de uitvoerder van het Bartkira graffitikunstwerk bij de Hall of Fame en niet zo lang geleden maakte hij een werk op een muur bij de Wingerdhoek.

Papegaai

Veldmeijer: ,,Tilburg is de zesde stad van het land, het mag hier wel wat groter. Die muurgedichten in de stad zijn leuk, maar graffiti is een andere discipline. Zo'n tien tot vijftien grote werken in de binnenstad zou mooi zijn. Het is openbare grafische kunst."

Zelf kijkt hij likkebaardend naar de zij- en achtergevel van het oude postkantoor aan de Spoorlaan. ,,Daar zou een enorme papegaai op kunnen staan. Dat past dan weer goed bij de Vogeltjeskooi, het flatgebouw iets verder op."

Heerlen is al een stap verder. Daar is het idee omarmd om murals te plaatsen op karakteristieke panden in deze Limburgse stad. Het werk wordt uitgevoerd door internationale graffitikunstenaars. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.