Optreden Frans van der Meer
Volledig scherm
Optreden Frans van der Meer © Bob Driessen

Bedenker van pratende pop Ferry van de Zaande wint Ad Vinkenprijs

TILBURG - Frans van der Meer is winnaar van de Ad Vinkenprijs 2017. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage levert aan kleinkunst in Tilburg en aan de culturele identiteit van de stad. Van der Meer is muzikant, zanger, poppenspeler en beeldend kunstenaar. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van de poppen Ferry van de Zaande en Fred van Boeschoten, maar met zijn donkere stem is de duizendpoot  ook een verdienstelijk zanger. 

De jury noemt Frans van der Meer een onnavolgbaar multitalent in de Tilburgse cultuur. ,,Een creatieve kameleon die opduikt in diverse kunstvormen. Ben je net bekomen van het ene hilarische karakter, dan is het volgende al geboren. Dat wordt dan geplaatst op het world wide web. En denk je dat je alles wel gezien hebt, dan duiken er weer nieuwe en oude filmpjes en personages op." 

B.  en W. van Tilburg hebben de keuze voor Van der Meer overgenomen. Hij krijgt een geldbedrag van 2.500 euro.  De prijs wordt later dit jaar uitgereikt.

Eefje Wentelteefje

Frans van der Meer komt uit Berkel-Enschot. Met Jeroen de Leijer maakte hij De Eefje Wentelteefje TV Show. Hij had ook enkele hits, onder meer: 'Dès ’n schôône waoge'. Vaak bedient hij zich van het Tilburgs dialect en houdt hij Tilburgers een spiegel voor.

De Ad Vinkenprijs is in 1988 door de gemeente ingesteld. Deze prijs is genoemd naar een gemeenteambtenaar die op het terrein van de kleinkunst voor Tilburg veel betekende. Deze jury bestond deze keer uit Peer de Graaf (theaterdocent en entertainer) Sandra Broekmans (Factorium) en Joyce van der Horst (hoofdredacteur van Het Wereldpodium).

De prijs is veertien maal eerder toegekend. Achtereenvolgens aan Don van Gijsel, stichting de Korte Metten, JACE van de Ven, de Zwoelie Troelies, Lauran van der Sande, Tom America, Gummbah (pseudoniem voor Gert-Jan van Leeuwen), Peer de Graaf, Kristel van Issum (T.R.A.S.H.), Karin Bruers, Tilburg CowBoys, Joris van Midde, Jeroen de Leijer en Jacqueline Hamelink.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.