Volledig scherm
Poppodium 013 in Tilburg. © ANP

'Ben je oké?' 013 start campagne tegen ongewenst seksueel gedrag in poppodium

TILBURG - 013 en andere poppodia in Nederland starten vandaag een campagne tegen ongewenst seksueel gedrag tijdens concerten en feestjes. Omdat de grens tussen flirten en aanranding volgens de initiatiefnemers soms wat onduidelijk is, promoten de poppodia de vraag 'Ben je oké?'. 

Het is de bedoeling dat mensen die twijfelen of iemand slachtoffer wordt van seksueel gedrag deze 'onschuldige' vraag aan het slachtoffer stelt. Met onder meer posters wordt de slogan gepromoot. 

Kartrekker van het initiatief is de stichting Rutgers. ,,Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst'', zegt directeur Ton Coenen. Hij wijst op de eigen cijfers: ruim de helft van de vrouwen in Nederland krijgt te maken met ongewenste seksuele handelingen. Bij de mannen is dat een vijfde. 

Bij 013 werken ze er graag aan mee, zegt directeur Frens Frijns in het persbericht van Rutgers. ,,Het is goed dat deze campagne er is. We denken dat de campagne een bijdrage zal leveren aan het leuker en veiliger maken van uitgaan in Nederland.'' 

Tilburg e.o.