Volledig scherm
De optocht in 2015 © Rudolf Robben

Berkel-Enschot gaat voor schone carnavalsoptocht

BERKEL-ENSCHOT - Plastic bekers, blikjes, flessen, glazen…. Er lag vorig jaar nogal wat afval langs de route van de optocht in Berkel-Enschot. Dit jaar wil Knollevretersgat een begin maken met de schoonste optocht.

Vorig jaar plaatste René Rövekamp online een foto van het afval langs de route van de optocht. Via de gemeente Tilburg kwam hij uit bij de organisatie van de optocht, de Stichting Openbaar Karnaval Berkel-Enschot en Heukelom (SOK). Het eerste gesprek leidde direct tot resultaat. Vincent van Rijsewijk vertelt: “Als SOK hadden we nog nooit nagedacht over afval tijdens de optocht, dus deze vraag zorgde bij ons al direct voor een stuk bewustwording. En actie: we hebben in ons optochtreglement direct opgenomen dat plastic confetti niet toegestaan is.” Toch stelde het SOK ook voorwaarden: “Het mag niet ten koste gaan van het carnavalsfeest en we willen ook niet met het opgeheven vingertje gaan staan.”

Het BAT in opdracht van de gemeente dertig afvalcontainers langs de hele route. Maar voor de gemeente is het meer dan dat. Het is een eerste stap naar het verduurzamen van carnavalsoptochten in de gemeente, zo geeft een woordvoerder aan. “Door op kleine schaal dit te proberen en de resultaten te evalueren, ontstaat wellicht een goede basis om een dergelijke initiatief in de toekomst ook in te kunnen zetten voor bijvoorbeeld Tilburg zelf.
Rövekamp is blij met datgene wat nu al bereikt is. “Bewustwording is al heel mooi. En na carnaval gaan we kijken hoe Knollevretersgat in 2017 nóg schoner wordt.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.