Volledig scherm
Hulpdiensten rukten massaal uit. © Toby de Kort

Bewoners gered bij brand in zorginstelling ASVZ Vincentius in Udenhout

UPDATEUDENHOUT – Bij ASVZ Vincentius aan de Schoorstraat in Udenhout is in de nacht van zondag op maandag een brand ontstaan. In het gebouw wonen zeven personen. Vier van hen konden met hulp van de medewerkers naar buiten worden gebracht, drie bewoners werden door de brandweer gered. Ze waren ingesloten geraakt door de brand en de rook die daarbij vrijkwam.

,,We kregen rond 3 uur de melding", zegt een woordvoerster van de brandweer. ,,Na contact met de medewerkers hebben zij alvast de ontruiming in gang gezet. Op het moment dat wij arriveerden waren er nog drie mensen binnen."

Het brandje zelf was snel geblust, zegt ze. Wel was er veel rookontwikkeling. Het vuur ontstond op de eerste etage. 

De hulpdiensten rukten massaal uit. ,,Dat heeft te maken met de bewoners, het zijn mensen die minder zelfredzaam zijn", aldus de brandweerwoordvoerster. In de zorginstelling aan de Schoorstraat wonen verstandelijk gehandicapten.

De drie bewoners  die door de brandweer werden gered zijn ter plekke door ambulancepersoneel nagekeken. Ze hadden rook ingeademd. Eén van hen is voor nadere controle naar het ziekenhuis vervoerd.

Het is niet bekend waardoor de brand is ontstaan. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan, zegt een woordvoerster van ASVZ Vincentius. Het vuur ontstond in een woning. ,,Er is veel brandschade in de woning, verder is een ruit kapot en hebben we vooral veel rookschade."

De evacuatie van de bewoners verliep snel. ,,Dat is goed en rustig gegaan, er is geen sprake van paniek geweest. Er is altijd een medewerker aanwezig en die blijft 's nachts wakker. Toen het brandalarm af ging is die gaan evacueren."

Voor de bewoners en die van omliggende Vincentius-woningen is nazorg geregeld. ,,Door onze orthopedagoog en de begeleiders." Mochten de bewoners van het getroffen gebouw vandaag niet kunnen terugkeren in hun woning, dan worden ze elders op het terrein opgevangen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.