Volledig scherm
Gerard Loof van de Coöperatie Bels Lijntje legt aan bezoekers van het Natuurmuseum uit wat ze zelf kunnen doen voor de wilde bij. © Rudolf Robben

Bijen en bewustwording tijdens Nederland Zoemt

TILBURG - Het weer hadden de exposanten in het Natuurmuseum Brabant dit weekend niet mee. Het weer nodigde niet uit tot museumbezoek. Hoewel het wel paste bij het de twee themadagen voor behoud van de wilde bij.

De themadagen zijn onderdeel van de landelijke campagne Nederland Zoemt, een initiatief voor behoud van de wilde bij. ,,Dat is nodig, want van de 360 soorten wilde bijen wordt zo'n 50% met uitsterven bedreigd", weet Karina Roovers van het Natuurmuseum. Samen met een aantal lokale partners is een expositie ingericht. Marcel Horck is van de Tilburgse stadsimkerij Beezzz en heeft ongeveer 150 bijenkasten en reist daarmee Brabant door. ,,Ik breng mijn bijen naar het fruit, zodat de bloemen bestoven worden en vrucht kunnen dragen. Eigenlijk zou de natuur dit zelf moeten kunnen."

Bels Lijntje

Ook de Coöperatie Bels Lijntje is aanwezig. Dion Heerkens en Gerard Loof zetten zich met anderen in om langs het traject van het vroegere Bels Lijntje een 33 kilometer lang bloemen- en bijenlint te realiseren. ,,Tot 25 jaar terug was dat traject een oase. Daar is weinig meer van over." Samen met onder andere partijen richt de Coöperatie zogenaamde 'bij-tankstations' in: kleine stukken land met bloemen en planten voor de wilde bij. Waar Horck bloemenzaad uitdeelt, laten Heerkens en Loof laten aan de hand van een bijenhotel zien wat mensen thuis kunnen doen. ,,Er zijn maar vier dingen nodig om de bij te helpen. Een nestelplek, voedsel, natuur en zon. Beetje jammer is dat die laatste de lastigste is!"

  1. Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinancierd vanuit Saudi-Arabië

    Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinan­cierd vanuit Sau­di-Ara­bië

    BREDA - Zeker 30 islamitische organisaties in Nederland, waaronder de Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis en de Stichting Moslim Wereld Liga Nederland in Tilburg, hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in conservatieve Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dit blijkt uit informatie waar NRC en Nieuwsuur maandag over berichten. De informatie is door de overheid jarenlang geheim gehouden, maar NRC en Nieuwsuur hebben er de hand op weten te leggen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.