Volledig scherm
Het blauwe gebouw. © Bas Vermeer

Blauwe gebouw Tilburg mag tegen de grond

TILBURG - Het voormalige pand van de gemeentelijke sociale dienst, het 'blauwe gebouw', mag tegen de grond. De wens van de actiegroep om het op te nemen in in nieuwbouw, is volgens de ontwikkelaar 'technisch en financieel niet haalbaar'. B en W scharen zich daarachter.  

Het college verwoordt zijn standpunt in een brief aan de gemeenteraad. Die had erop aangedrongen de wens om het pand gedeeltelijk te behouden te onderzoeken. Eigenaar Bak Beheer wil op de locatie, Besterdring 235, nieuwbouw realiseren voor zo'n 150 appartementen. De gemeente heeft een voorkeur uitgesproken voor middeldure huurflats. 

Bak heeft inmiddels een stedenbouwkundig plan laten ontwikkelen voor de locatie. Dat is tot stand gekomen in dialoog met de omgeving. Het plan doet volgens B en W zoveel mogelijk recht aan alle belanghebbenden. 

Afgeschreven

Volgens B en W is het bestaande gebouw 'technisch afgeschreven'. ,,Bij renovatie dient de gevel compleet vernieuwd te worden en wordt daarmee automatisch ook de esthetische kwaliteit aangetast." Een door de actiegroep ingediend alternatief zou geen rekening houden met parkeren. Enkele torens in dat plan zouden qua bezonning en privacy bovendien een grotere impact hebben op de omgeving. 

(tekst loopt door onder afbeelding)

Volledig scherm
Stedenbouwkundige opzet Spoorzone met voor de locatie van het blauwe gebouw: de toren links mag 49 meter hoog worden, de rechtse 18 meter © Gemeente Tilburg

B en W. stellen - met het oog op schaduwwerking voor appartementen aan de overkant van de Besterdring - beperkingen aan het door Bak gewenste hoogteaccent aan de Besterdring. Dat mag maximaal 49 meter de lucht in, in plaats van 55 die de ontwikkelaar wilde. Bij de Wagenstraat mag een  blokje 18 meter hoog worden. Voor een langgerekte vleugel met een halfverhoogde parkeergarage ertussen, is dat 13 meter. 

Tom Pijnenburg bestrijdt namens de actiegroep dat het alternatieve plan onhaalbaar is. ,,Eigenaar Michael Bak vertelde ons dat hij het een mooi plan vond en hij het liever eerder gehad. Hij zou het misschien wel willen uitvoeren." Een poging om de exploitatie onlangs aan de gemeenteraad toe te lichten is om agenda-technische redenen gestrand. ,,Ons plan zou eerst onafhankelijk doorgerekend moeten worden."  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.