Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas en zijn gevolg vorig jaar in Tilburg. © Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt

Blauwe smurf en Zwarte Piet bij intocht Tilburg

TILBURG - Het Sint Nicolaas Comité in Tilburg denkt dé oplossing te hebben voor de discussie rondom Zwarte Piet. Blauwe smurfen, witte clowns en Zwarte Piet lopen dit jaar mee met de intocht van Sinterklaas. Zwart ja, want volgens het Sint Nicolaas Comité in de stad heeft ‘zwart’ helemaal niets te maken met racisme. En blauw zorgt toch voor dat beetje extra kleur.

„Zwarte Piet is zwart omdat hij uit de schoorsteen komt. Iedere andere verklaring past op geen enkele manier”, aldus Jos de Roos van het Comité Tilburg. Hij heeft het een beetje gehad met het gedoe rondom Zwarte Piet. „Wordt er gekozen voor bruin, dan ben je een racist. Kies je een andere kleur dan ben je een landverrader. Meer mogelijkheden zijn er niet.” Onmogelijk volgens De Roos om een standpunt in te nemen.

Oplossing
Maar ze zijn de flauwste niet in Tilburg, dus hebben ze een oplossing bedacht. Witte clowns en blauwe smurfen zullen de Pieten dit jaar vergezellen. Een intocht met een flinke knipoog. „We zullen ook hier vast wel commentaar op krijgen, maar het is in onze ogen vooral een kinderfeest. Dus waarom geen clowns en smurfen?"

In de Tilburgse optocht is ook ruimte voor verschillende dierenfiguren. Een bonte stoet dus die op 13 november door de straten van Tilburg gaat. „We willen op deze manier met een flinke dosis humor laten zien hoe het óók kan.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.