Bossche vrouw die 850 euro betaalde was zeker niet het enige slachtoffer: zo gaan malafide slotenmakers te werk

Regelmatig worden Brabanders opgelicht door malafide slotenmakers die veel te veel geld rekenen om bijvoorbeeld een voordeur te openen. Dat bleek maar weer eens toen vorige week een 88-jarige vrouw uit Den Bosch werd geconfronteerd met een rekening van 850 euro. Gérard Moonen, slotenspecialist uit Tilburg en bestuurslid van het Nederlands Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) krijgt elke week slachtoffers over de vloer.

Je herkent het misschien wel: je staat voor een dichte voordeur, zonder sleutels. Die zijn kwijt of liggen nog binnen. Wat doe je dan? Veel mensen gaan op internet zoeken en bellen één van de 0900-nummers van slotenmakers die 'landelijk actief' zijn. Zij staan bovenaan in de zoekresultaten, en daar betalen ze goud geld voor. 

Met het gereedschap van de klant

Volledig scherm
Slot in de winkel van Moonen © Brabants Dagblad

De 0900-nummers, websites en vooral de advertenties bovenaan in Google zijn van bedrijven die handelen in opdrachten en zelf geen monteurs in dienst hebben. Dat is te zien in een aflevering van RamBam uit 2016. Volgens Moonen heeft het NSSG de makers van RamBam toen ondersteund - en er heel veel van geleerd. De zogenaamde 'leads-bedrijven' betalen bakken met geld om bovenaan in de zoekmachine te staan, maar krijgen vervolgens ook alle klanten binnen. Ze maken gebruik van de moderne klant. Moonen: "De grote fout die mensen maken is dat ze meteen de eerste de beste slotenmaker kiezen die ze op Google tegenkomen. Die kun je nooit achterhalen, zijn veelal vag e bedrijven." Kleine en onafhankelijke bonafide slotenmakers hebben geen geld voor dure advertenties, maar die moet je wel hebben. "Ieder lid van het NSSG rekent normale, transparante prijzen", voegt Moonen toe.

Individuele monteurs betalen zo'n centrale veel geld om klanten doorgespeeld te krijgen. Volgens de slotenspecialist herken je de oplichters onder hen snel. "Ze hebben geen bedrijfskleding, geen bedrijfsauto. Ook hebben ze heel beperkt gereedschap. Ze gebruiken zelfs vaak het gereedschap van de klant."

Toneelstukje

Als je de sleutels niet hebt, zit de voordeur vaak ook niet op slot; hij is alleen maar dichtgevallen. In dat geval kan de deur bijna altijd binnen een paar minuten geopend worden, zo is in RamBam te zien. Malafide slotenmakers houden zich echter van de domme. Ze vertellen de klant dat het slot geboord en getrokken moet worden. Dat duurt langer, levert meer schade op en is dus veel duurder. "Ze krijgen de opdracht om zo veel mogelijk te slopen en er zo lang mogelijk over te doen om de rekening zo hoog mogelijk op te drijven", zegt Moonen.

In RamBam is het acteerwerk van de monteurs te zien. Na het toneelstukje komt de rekening. Prijzen variëren vaak tussen de 150 en 1500 euro. Voordat een monteur de kosten van de opdracht en de voorrijkosten terug heeft verdiend zijn ze ongeveer 200 euro verder. "Ze moeten schijnbaar ontzettend veel afstaan aan de mensen achter de schermen." Monteurs gooien er vervolgens nog makkelijk honderden euro's bovenop, wat ze in hun eigen zak kunnen steken.

Volledig scherm
Torenhoge rekening van een slotenmaker © Nigel van Schaik

De hoogste rekening die Moonen ooit onder ogen heeft gezien was van 2070 euro. "Ze rekenden 830 euro voor een cilinderslot. Die kost bij mij zes tientjes. En hij heeft daarna een sleutel van je voordeur."

Op dat moment is het advies: niet betalen. Zodra je betaald hebt ben je akkoord met de transactie en zie je je geld nooit meer terug. "Al haal je het leger, de brandweer, de ziekenwagen of de politie erbij, niet betalen."

Tilburg e.o.