Volledig scherm
Tilburg University © Tilburg University

Brabants miljoenenproject met 'avatars' in ziekenhuizen: 'Dit is uniek'

TILBURG/EINDHOVEN - Verpleegkundigen in de verlos- of operatiekamer gaan training krijgen van een zo levensecht mogelijke virtuele mens. Zo'n avatar voert gesprekken, maakt oogcontact en reageert ook in gebaren. 

De universiteit van Tilburg en dertien merendeels Brabantse partners gaan deze virtuele trainers maken en in drie ziekenhuizen, waaronder het  Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven, uittesten. 

Er is 7 miljoen euro (onder meer vanuit de Europese Unie) gemoeid met dit project, Virtual Humans in the Brabant Economy (VIBE). Het begint in januari 2018 en gaat vier jaar duren.

Omstandigheden nagebootst

In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Bredase Amphia Ziekenhuis komen zogeheten 'living health labs', respectievelijk bij verloskunde en oncologie. Daar worden de omstandigheden nagebootst, met een virtual reality-bril op krijgt personeel er praktijkles van de virtuele trainer. In het Spaarne Gasthuis (Haarlem en Hoofddorp) wordt die in stelling gebracht voor de operatiekamer. 

Initiatiefnemer Max Louwerse, hoogleraar aan Tilburg University:  ,,Dit is uniek omdat er twee dingen in samenvallen: de fundamentele wetenschappelijke vraag hoe dicht je met nieuwe technologie een mens kunt benaderen, en de vraag hoe je die virtuele mens ten dienste kunt laten zijn aan de samenleving. In eerste instantie gebeurt dat in het ziekenhuis, maar er liggen veel meer mogelijkheden open. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven en de luchtvaart. Bijzonder is ook dat zoveel partijen hun specialistische kennis inzetten."

Lees maandag meer hierover op de voorpagina van het Brabants Dagblad

Volledig scherm
In de blockbuster 'Avatar' hebben de mensen een techniek ontwikkeld waarmee ze een wezen creëren dat een genetische tussenvorm is tussen een mens en de Na'vi, zijn zogenaamde avatar. De betreffende mens kan via apparatuur mentaal draadloos verbonden worden met zijn/haar avatar waardoor hij deze kan besturen. © ANP

Tilburg e.o.