Busremise weg voor stoer wijkje Piushaven

TILBURG - Stoer, groen, stedelijk en duurzaam: die begrippen kenmerken een nieuwe wijk die de komende jaren stukje bij beetje gaat verrijzen op de zuidoever van de Piushaven in Tilburg. De naam: Fabriekswartier Piushaven. 

De busremise van Arriva en de kringloopwinkel van La Poubelle maken vanaf 2020 plaats voor de nieuwe wijk. De karakteristieke panden van kapsalon Hardy's en De Pont Reijrink Advocaten aan de Piushaven worden erin opgenomen. Dat geldt ook voor het bedrijfspand van metaalbedrijf Dubré aan de Fatimastraat. 

Triborgh wil tot 2025 in totaal 300 tot 350 woningen in Fabriekskwartier realiseren: appartementen, eengezins-, stads- en kangoeroewoningen (duowoningen -waarin mantelzorg verleend kan worden). Die krijgen geen gasaanlsuiting meer. Basis vormen blokken van drie tot vier hoog, in het binnengebied komen twee of meer hogere torens. Auto's worden zoveel mogelijk geweerd en buiten beeld gehouden. 

Bomen

Fundament voor Fabriekskwartier vormen ook de bestaande bomen en groen, midden op het terrein. Triborgh begint vast zoveel mogelijk met de aanleg van het openbaar gebied. In samenspraak met het projectteam Piushaven van de gemeente is een koersdocument voor de nieuwe wijk gemaakt door Wissing Ruimtelijke Denkers. 

Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Fabriekskwartier: geen standaard straatjes maar groen tot aan de gevel van grotere woongebouwen. © Triborgh

Triborgh en Wissing deden voor de opzet van Fabriekskwartier Piushaven inspiratie op in de Werve Hoef, een duurzaam wijkje in Wijnegem bij Antwerpen. Ook daar gaan begrippen als energieneutraal, klimaatbestendig en biodiversiteit  hand in hand met stedelijk bouwen. Belangstellenden voor de nieuwe wijk kunnen zich vanaf vandaag al aanmelden

Volledig scherm
Beeld uit de duurzame wijk in Wijnegem bij Antwerpen. © Wissing Ruimtelijke Denkers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.