Volledig scherm
Protest op de publieks tribune tegen het gebruikte Chroom 6 tijdens een raadsvergadering © Beeld Werkt/Joris Buijs

Chroom-6: weer 33 nieuwe 'slachtoffers' ontdekt

TILBURG - Tilburg heeft opnieuw een groep mensen ontdekt die mogelijk met chroom-6 in aanraking is geweest. Ook deze 33 personen hebben recht op een financiële tegemoetkoming van in totaal 770 euro.

Deze mensen werden te werk gesteld in de NS-werkplaats van re-integratiebedrijf tRom nadat het schuren van museumtreinen  - per september 2011 - was afgerond. Tot augustus 2012 zijn in de werkplaats nog werkzaamheden verricht en zijn mensen mogelijk ook aan de giftige stof blootgesteld. 

,,Er komen inderdaad weer wat mensen bij, maar belangrijk is vooral dat we zorgvuldig te werk gaan",  zegt de woordvoerster van de betrokken wethouders Erik de Ridder en Marcelle Hendrickx. Betrokkenen kunnen ook aanspraak maken op gezondheidsonderzoek, bij voorbeeld door gespecialiseerd instituut IKA Ned.  

Drempels wegnemen

Eerder al werd een groep van 51 personen achterhaald die niet zelf treinen opknapte, maar wel geregeld in de werkplaats over de vloer kwam. Al deze mensen hebben recht op hetzelfde bedrag dat de oorspronkelijke groep van 700 al kreeg aangeboden, zo hebben B en W besloten. De tegemoetkoming - even hoog als tweemaal het eigen risico voor ziektekosten - is vooral bedoeld om financiële drempels weg te nemen om medisch advies in te winnen. 

Het Tilburgse onderzoek door de onafhankelijke commissie naar de chroom-6 kwestie wordt waarschijnlijk pas rond januari-februari afgerond. Dat heeft voorzitter Peter van der Velden aan B en W laten weten. 

Wachten

Aanvankelijk zou het onderzoek al in september klaar zijn. De onafhankelijke commissie wacht echter op de resultaten van breder RIVM-onderzoek. Het RIVM op zijn beurt stelt dat het lang op gegevens van de gemeente Tilburg heeft moeten wachten. ,,Ons dossier-onderzoek is nu bijna afgerond", aldus de woordvoerster. 

Dat dossier-onderzoek bracht eerder al een andere verrassing naar boven. De gemeente Tilburg bleek al in 2005 op de hoogte te zijn gesteld van een stofprobleem in de betreffende werkplaats.  

Tilburg e.o.