Volledig scherm
Dansen en sporten wordt helemaal leuk als ook spelers van Willem II meedoen, Thomas Meissner in dit geval. © Beeld Werkt

Cultuurcoaches voor Tilburgse jeugd

TILBURG - Om kinderen te stimuleren aan cultuur te doen, gaat Tilburg een aantal coaches aanstellen. Zij beginnen bij wijze van proef op basisscholen in de Reeshof, Goirke Hasselt en de Kruidenbuurt. 

De gemeente doet daartoe een beroep op een rijksregeling voor zogeheten combinatiefuncties. In Tilburg zijn momenteel al coaches actief op in totaal 36 voltijdbanen op sportgebied. Dat moeten er totaal 50 worden op zowel het terrein van sport als cultuur.   

De coaches fungeren al enkele jaren als een soort smeerolie om jeugd en jongeren in de stad te activeren.  Ze richten zich momenteel op sportstimulering via het basisonderwijs en het jongerenwerk, maar bieden ook welkome ondersteuning aan vrijwilligers van Tilburgse sportverenigingen. 

Ongezonde leefstijl

B en W hechten grote waarde aan dat werk. Het past naadloos in het streven om elke Tilburger de kans te bieden op een gezond en gelukkig leven. De coaches kunnen helpen voorkomen dat kinderen en jeugdigen later zorg nodig hebben, is de gedachte. Ze kennen veel kinderen en gezinnen en kunnen bijdragen aan het voorkomen van bij voorbeeld huiselijk geweld en kindermishandeling en een ongezonde leefstijl. 

Of Tilburg de gevraagde uitbreiding krijgt moet nog blijken. Tilburg steekt er volgend jaar zelf zeker 120.000 euro in. Ook de deelnemende scholen betalen mee, maar het leeuwendeel moet worden gefinancierd door het Rijk. 

Tilburg e.o.