Volledig scherm
Maak nooit een punt van een blote borst, vindt deze Haagse moeder. Zij geeft overal borstvoeding. © Frank Jansen

D66: maak Tilburg borstvoedingvriendelijk

TILBURG - Moedermelk biedt precies wat een baby nodig heeft en beschermt tegen ziekten en infecties. Tilburg moet daarom zo snel mogelijk 'borstvoedingvriendelijk' worden.  

Dat bepleit D66-raadslid Sedi van Loon in vragen aan het college van B en W. Moeders zouden zich op zoveel mogelijk plekken vrij moeten voelen om hun kind openlijk te voeden. ,,Nu wordt je soms raar aangekeken of gevraagd even apart te gaan zitten. Maar je kind de borst geven is heel normaal. Moeders moeten het dus ook gewoon doen", stelt Van Loon.

De gemeente zou zoveel mogelijk horecazaken, wijkcentra en andere openbare gelegenheden een aanmeldformulier moeten sturen om 'borstvriendelijke locatie'  te worden. In dat geval geeft een bordje 'voeden kan hier' aan dat vrouwen welkom zijn om hun kind de borst te geven. Voor zover bekend heeft Tilburg momenteel maar een zo'n locatie: winkel en biocafé Pleiade in de Nieuwlandstraat.
 

Alphen-Chaam

Als een gemeente per 50 pasgeborenen 1 borstvriendelijke locatie heeft, verdient ze officieel ook het predicaat 'borstvriendelijk'. In Brabant heeft momenteel geen enkele grote gemeente dat, wel een aantal kleinere zoals Alphen-Chaam en Landerd. Ook den Haag en Almere zijn borstvoedingvriendelijk. 

De campagne  'Voeden kan hier' is ontwikkeld door het Voedingscentrum. Dat propageert dat moeders kinderen zo mogelijk minstens zes maanden de borst geven. Moedermelk verkleint ook nog eens de kans op overgewicht. 

Tilburg e.o.