Volledig scherm
Wethouder Berend de Vries.

D66 Tilburg: niet met Smolders in een coalitie

TILBURG - D66 gaat voor een nieuwe coalitie in Tilburg opnieuw niet in zee met Hans Smolders. Dat zegt lijsttrekker Berend de Vries in een vraaggesprek met het Brabants Dagblad. 

 ,,Hans heeft de afgelopen periode een mildere toon aangeslagen, daar heb ik hem recent voor bedankt. De verstandhouding is goed, soms hebben we goed samengewerkt. Maar op inhoud staan we te ver uit elkaar. Zo'n grote tegenstelling binnen een coalitie is dan een tikkende tijdbom", zegt De Vries. 

De Vries wil de lijn van investeren in het stadscentrum en een stevige agenda voor de wijken de komende periode voortzetten. Hij kan daarbij niet op Smolders rekenen, zegt hij. ,,Het Spoorpark is exemplarisch. Eerst is hij enthousiast maar als puntje bij paaltje komt, zegt hij nee." 

Mensbeeld

Ook het verschil in mensbeeld is volgens De Vries amper te overbruggen. Als voorbeeld noemt hij het debat over de vluchtelingen in 2016 en recent over de locatie van de Marokkaanse Stichting. Smolders' vrijage met Thierry Baudet 'helpt ook niet'. ,,Ik denk niet dat hij diens programma voert, maar hij is hier wel de regiomanager van Forum voor Democratie. Het enthousiasme bij D66 voor die partij is niet zo groot."

Smolders spreekt in een eerste reactie van 'kleuterstreken'. ,,De Vries heeft mij vanmorgen laten weten dat ik niet zijn eerste keus zal zijn. Hij denkt hiermee vast te kunnen scoren. Laat hem volwassen worden en kijken hoe die stad het beste bestuurd kan worden, we zullen elkaar nodig hebben. Laat nou eerst de kiezer maar eens aan het woord. Als wij dan de grootste worden, zal ik ook met D66 gaan praten, maar dan zullen ze die arrogantie wel kwijtraken." 

De verwachting in brede Tilburgse politieke kring is dat Smolders LST en D66 op 21 maart uitmaken welke partij de grootste wordt en dus het voortouw krijgt voor de collegevorming. D66 is nu met negen zetels veruit de grootste partij in de stad, de SP begon met zes, Smolders heeft er vijf. Smolders is erop gebrand om de komende periode zijn ambitie te verwezenlijken om wethouder te worden. 

Volledig scherm
Thierry Baudet op bezoek bij Hans Smolders in Tilburg, december 2017. © collectie hans smolders
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.