Volledig scherm
De speciale huismusdakpan. © KNNV Tilburg

De huismus dreigt dakloos te raken, gratis speciale dakpannen voor Tilburgers

TILBURG - Niet alleen mensen hebben moeite een geschikt huis te vinden in Tilburg, ook de huizenmarkt voor mussen zit behoorlijk in het slop. Om de huismus aan onderdak te helpen stelt de gemeente Tilburg in samenwerking met de KNNV-afdeling Tilburg gratis mussenpannen beschikbaar die mensen op hun dak kunnen plaatsen.

Het aantal mussen is de afgelopen decennia sterk afgenomen, aldus de KNNV (vereniging voor veldbiologie). Dat heeft te maken met een teruggang in beschikbaar voedsel en nestplaatsen. Doordat de stad steeds verder wordt volgebouwd, zijn er minder braakliggende terreinen of tuinen met heggen waar de huismus zijn kostje bij elkaar kan scharrelen. En de daken van moderne gebouwen hebben door isolatie en renovatie veel minder kieren en gaten waarin de vogel kan nestelen.

Om dat probleem te verhelpen zijn speciale mussenpannen ontwikkeld. Iedere Tilburger die een geschikt dak heeft (met zogeheten kruisdakpannen) kan tot 1 juli de mussenpannen aanvragen bij de KNNV. Vrijwilligers komen de pannen leggen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.