Volledig scherm
Kapucijnen Jan en Tom de Jeu waren in 2008 samen 100 jaar priester. © John Schouten BeeldWerkt

'De kerk gaat de kapucijnen nog missen'

TILBURG - Tobbers zijn het allesbehalve, de kapucijnen. Onherroepelijk gaat hun orde oplossen in de tijd, maar van weemoed heeft broeder Antoon Mars geen last. ,,Jammer, dat is het wel. Onze wijze van leven had ik ook graag met jonge mensen willen delen.”

Meer dan jammer vindt kerkhistoricus Jan Jacobs het dat de kapucijnen uit Nederland aan het verdwijnen zijn. ,,De kerk hier gaat ze missen. Met hun mildheid en zorg voor de minsten in de samenleving stonden ze op geheel eigen wijze tussen de beschouwing en de actie in.”

Kroniek
Jacobs was er in elk geval op tijd bij om de geschiedenis van de Nederlandse tak van de orde - wereldwijd zijn er nog altijd 11.000 kapucijnen – op schrift te stellen. Met 500 pagina’s heeft ‘In de schaduw van Franciscus’ de trekken van een finale kroniek. Op 3 december wordt het gepresenteerd in de kapucijnenkerk van Den Bosch.

Ook daar valt binnenkort het doek voor de kapucijnen. De veertien oude mannen die nu nog langs de Dommel wonen, verhuizen naar het kloosterverzorgingshuis van de orde in Tilburg.

Gebouwd in 1882, het jaar waarin de Nederlandse provincie van de kapucijnen werd gesticht, is het Tilburgse klooster daarmee het laatste bastion van de kapucijnen. Antoon Mars is er de gardiaan, de hoeder van zijn broeders. 'Abt' of 'overste' klinkt de kapucijnen te hiërarchisch.

Hun aantal is in een halve eeuw tijd teruggelopen van 650 naar 50. Een enkeling hult zich nog in de pij met kap en koord. Op blote voeten, zoals in vroeger dagen, loopt niemand meer.

In het Brabants Dagblad van woensdag staat een uitgebreide reportage over de kapucijnen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.